De jonge bestuurders, verzameld tijdens een bijeenkomst.
De jonge bestuurders, verzameld tijdens een bijeenkomst. Foto: Pepijn Lijklema

Jonge Bestuurders: wonen, werk en innovatie

Innovatie, jonge mensen naar Texel halen, meer diversiteit in werkgelegenheid, nieuwe vormen van onderwijs en voldoende woonruimte.

Het zijn punten in het manifest dat de werkgroep Jonge Bestuurders Texel vorige week presenteerde. Vijftien jonge Texelaars (merendeel twintigers en dertigers) beschrijven in hun visie op Texel over tien jaar in 2027. Hoofddoel: het eiland aantrekkelijk houden voor jonge mensen. Dit vanuit de gedachte dat de bevolkingssamenstelling anders door de ontgroening en de vergrijzing uit het lood raakt.

Dit betekent veranderingen op het gebied van wonen, onderwijs en werk. Dat wordt in samenhang met elkaar beschreven. Met name dat laatste is opvallend: de ideeën zijn deels bestaand of zelfs al op het punt van uitvoering, maar het is de samenhang die het manifest realistisch maakt.

Een van de belangrijkste zaken is huisvesting. In de huidige situatie is het voor veel jonge mensen lastig een huis te kopen, vooral als het inkomen niet al te hoog is. De Jonge Bestuurders pleiten voor een terugkeer van de maatschappelijke en economische binding, zodat het voor mensen met een baan makkelijker wordt op Texel een huis te vinden. Ander idee is de oprichting van een corporatie die woonruimte aan hogere inkomens verhuurt, zodat er doorstroming kan zijn. "Dat zou kunnen in panden met maatschappelijke functies die momenteel vrijkomen."

Het onderwijs op Texel moet volgens de Jonge Bestuurders meer binding met het bedrijfsleven krijgen, zodat er wisselwerking ontstaat. Dan kan het bedrijfsleven een rol spelen in het opleiden van jonge mensen en kan op een aantal gebieden (keuken en zorg) het tekort aan mensen worden verkleind. "Een stagebureau kan vraag en aanbod op elkaar afstemmen." Goed onderwijs maakt Texel ook weer aantrekkelijk voor jonge gezinnen.

Texel is volgens de Jonge Bestuurders ook een uitgelezen plek voor start-ups oftewel jonge bedrijfjes. Het eiland is als afgebakend gebied een geschikte plek voor innovaties, het ondernemersklimaat is goed en het maakt het eiland aantrekkelijk voor studenten van HBO of universiteit om onderzoek te doen. Het is ook weer een manier zijn om jonge mensen naar het eiland te halen.

De werkgelegenheid zou diverser moeten worden, zodat die niet hoofdzakelijk op het toerisme is gestoeld. Hier wordt de vergrijzing als een kans gezien: het levert werk op in de zorg. Oudere werknemers in de zorg kunnen als coach voor jongere werknemers optreden. Het moet ook mogelijk worden om bijvoorbeeld banen in de zorg en de horeca te combineren. Op de OSG zouden meer opleidingen voor de zorg moeten komen.

Wat het toerisme betreft, pleiten de Jonge Bestuurders voor een nulmeting, zodat inzichtelijk is hoeveel bedden er zijn, maar ook hoe de verdelingen en de verwachtingen zijn. Het moet voorkomen dat Texel op een gegeven moment alleen aantrekkelijk wordt voor het duurdere segment en daardoor aan populariteit gaat verliezen. Er wordt ook een pleidooi gehouden voor een goede bereikbaarheid. Dat is niet alleen voor toeristen, maar ook voor mensen die aan de overkant wonen en op Texel werken.

De ambitie om Texel zelfvoorzienend te krijgen op energiegebied wordt nieuw leven ingeblazen. Het doel was in 2020 op 100 procent te zitten, maar de teller staat op zo'n drie procent. De groep wil onderzoeken wat tien grote windmolens voor Texel kunnen betekenen. Ze tonen zich bereid zelf met zonnepanelen een eigen mini-coöperatie op te zetten.

De groep bestaat uit Willem-Johan Bakker, Ricardo de Graaf, Job Schepers, Ineke Bremer, Ivo Huizinga, Menno Timmer, Immetje Duin, Marleen Keijser, Evalien Weterings, Maartje Duin, Pepijn Lijklema, Josien Wolf, Morten Eschweiler, Niels Rutten en Tamara Zijm.