Oude en nieuwe bomen op Texel.
Oude en nieuwe bomen op Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Raad 2014-2018: kappen van bomen opeens hét gespreksonderwerp

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de verkiezingen op woensdag 21 maart terug op de raadsperiode 2014-2018. Deel 19: bomen.

Het kappen van bomen is deze dagen één van de meest besproken onderwerpen op het eiland. Dan gaat het niet alleen om de Marsweg waar een rij bomen op de nominatie stond te verdwijnen in verband met De Tuunen, maar ook de bomen bij de ijsbaan en de OSG die zijn gekapt, bomen in het centrum, bomen tussen de Haffelderweg en de Slingerweg nabij het zwembad en bomen langs de Bomendiek bij De Waal. De bomen langs de Marsweg mogen inmiddels weer blijven staan.

Dat er makkelijk kan worden gekapt, is nog terug te voeren op de raadsperiode 2010-2014. De toenmalige gemeenteraad stelde op 19 februari 2014 (vlak voor de vorige verkiezingen) een lijst met waardevolle bomen op Texel definitief vast. Bomen op die lijst mogen niet zonder kapvergunning worden gekapt, de rest wel. In totaal werden 240 gemeentelijke bomen en 110 particuliere bomen geplaatst op de lijst die dateert uit 2012. Dat gebeurde met algehele instemming van de toenmalige gemeenteraad. Nalezing van de notulen van de raads- en commissievergaderingen van 2014-2018 leert dat bomen de afgelopen vier jaar wel eens voorbij kwamen in de vergaderingen, maar tot voor kort geen hot item waren.

Meest opvallend was een voorstel van D66 op 10 november 2015 om extra geld uit te trekken voor de bescherming van de monumentale kastanjeboom op de Stenenplaats in Den Burg. Sterk Texel en Texel 2010 vroegen zich af of dat niet gewoon uit de groenvoorziening van de gemeente kon, maar volgens D66 was de kans aanwezig er dan geen extra geld zou zijn. Uiteindelijk trokken de sociaaldemocraten het voorstel in nadat wethouder Eric Hercules had verzekerd dat de gemeente voorzichtig met de kastanje zou omgaan. Hij liet de partijen toen ook weten dat het college begaan is met het openbaar groen, maar dat er soms ook tijdig vervanging moet worden gezocht.

Begin 2015 bracht de PvdA het kappen van bomen langs het Skillepaadje en de Schansweg onder de aandacht. De PvdA vroeg het college toen om bij Staatsbosbeheer op vervanging aan te dringen. Bomen kregen in 2014 een klein plekje in het samenwerkingsakkoord dat coalitiepartijen VVD, PvdA en Texel 2010 destijds met elkaar sloten. Verwoord werd dat dorpscentra visitekaartjes van het eiland zijn, dat ze 'ouderwets gezellig' moeten zijn en dat bomen daaraan een bijdrage leveren.