Zo gaat het natuurbeleefcentrum bij Waalenburg van binnen uitzien.
Zo gaat het natuurbeleefcentrum bij Waalenburg van binnen uitzien. Foto: Natuurmonumenten

De Voorzorg maakt plaats voor Natuurbeleefcentrum NM

Natuurmonumenten heeft groen licht gegeven voor de ontwikkeling van een natuurbeleefcentrum bij Waalenburg op de plek van de voormalige boerderij 'De Voorzorg'. Dit wordt het startpunt voor bezoekers die de binnen- en buitendijkse natuur van Texel willen intrekken. Met een bijdrage van het Waddenfonds is de financiering nu rond.

Gebiedsmanager Eric Menkveld van Natuurmonumenten is blij. "Het ontwerp is klaar, dus we kunnen aan de slag." De huidige boerderij is in slechte staat en wordt afgebroken. Er komt een nieuw gebouw. "Het ontwerp is een knipoog naar de historische Texelse bouwstijl. Het natuurbeleefcentrum combineert een informatie- en startpunt voor bezoekers, vergaderruimte en de thuisbasis van onze boswachters."

Het natuurbeleefcentrum is straks zomer en winter geopend en krijgt een overdekte entree en een buitenruimte met speelnatuur en picknickplekken. Het terrein wordt omsloten door tuinwallen. "Het wordt een uitvalsbasis en geen museum. We willen natuurliefhebbers en jonge gezinnen het jaarrond op weg helpen om te genieten van de vogels en de binnen- en buitendijkse natuur. Ze kunnen straks altijd terecht voor informatie over de natuur en routes, een kop koffie en het toilet. Op drukke dagen zorgt Natuurmonumenten voor een gastvrije ontvangst."

'We verbreden met deze voorziening het bestaande toeristisch recreatieve aanbod. We werken onder meer samen met Ecomare, Kaap Skil en Stichting de Hoge Berg, die net als Natuurmonumenten een bijdrage krijgen van het Waddenfonds. Samen maken we het aantrekkelijker om ook in het laagseizoen naar Texel te komen." Natuurmonumenten gaat nu aan de slag met de bouw en inrichting van het natuurbeleefcentrum en de aanleg van de buitenruimte. Dat kan dankzij bijdragen van het Waddenfonds, Provincie Noord-Holland, het Europese LEADER, een particuliere gift, diverse fondsen, Texelse bedrijven en Natuurmonumenten zelf.