Snoepkettingen maken met je favoriete groenten.
Snoepkettingen maken met je favoriete groenten. Foto: Job Schepers

Beurs bewijst dat positieve gezondheid niet saai hoeft te zijn

Snoepkoorden van groente, lessen karate, massages, hoe om te gaan met scheiden en hoeveel suikerklontjes zitten er in een flesje chocomel? De gezondsheidsbeurs liet de Texelse basisschoolkinderen donderdag zien dat een positieve gezondheid allerminst saai hoeft te zijn.

De groepen vijf tot en met acht van alle Texelse basisscholen werden donderdag met bussen naar Ons Genoegen gebracht, een heus schoolreisje dus. Het bleek een welkome afwisseling op de gewone klasuren. De organisatie - in handen van de stichting Hoera, het is vandaag! - kan trots zijn op wat ze hadden neergezet. De beurs zag er attractief uit en er was van alles te doen. Geen saaie standjes met foldertjes, maar beweging, beleving en ontspanning. Educatie op een leuke, speelse manier.

"Dit is best lastig, maar het is wel heel leuk om te doen", vertelt een leerling die eigenlijk niet afgeleid wenst te worden. Met zijn tong iets uit zijn mond en een geconcentreerde blik is hij bezig met het bouwen van een toren van satéprikkers en marshmallows. Concentreren is lastig, want ondanks dat de leerlingen in een ochtend- en middaggroep zijn verdeeld, zijn er zo'n 250 kinderen in de zaal. Het is dan ook een kakofonie van enthousiaste leerlingen, waar een gemiddeld voetbalstadion blij mee zou zijn. Het is dan ook knap dat andere kinderen relaxen tijdens een massage of een dutje doen bij een stand waar het belang van een goede nachtrust werd gedemonstreerd. De dames van 'Hoera het is vandaag!' liepen van hot naar her. Vol enthousiasme, tikkeltje gestrest. Een bezoekje aan de massagestand zou duidelijk geen kwaad kunnen. De ouders van de leerlingen hebben ongetwijfeld een rustige avond. Het gros van de jeugdige Texelaars leefde zich namelijk helemaal uit bij één van de actieve bezigheden als roeien, spinnen, dansen en trampolinespringen. In totaal stonden er 25 stands op de beurs, die gehoor hadden gegeven aan de oproep om geen statische stands te creëren. Niet alleen de leerlingen genoten, de deelnemende bedrijven en organisaties duidelijk ook.

Op de basisscholen werd deze week de gezondheidsweek gehouden. In het kader van een positieve gezondheid werd er uitvoerig aandacht aan dit thema besteed. Meer over de gezondheidsweek in de krant van komende dinsdag.