Verpleegkundig specialisten Marije Blom en Sandra Westerlaken-Moree houden voortaan op periodieke basis spreekuur in de Texelpoli in de Zandkoog.
Verpleegkundig specialisten Marije Blom en Sandra Westerlaken-Moree houden voortaan op periodieke basis spreekuur in de Texelpoli in de Zandkoog. Foto: Gerard Timmerman

Oncologische zorg vanuit Texelpoli Zandkoog

Noordwest Ziekenhuisgroep heeft de mogelijkheden voor oncologische zorg op Texel uitgebreid. Verpleegkundig specialisten Sandra Westerlaken-Moree en Marije Blom houden voortaan op periodieke basis spreekuur op Texel in de Zandkoog.

Het betekent dat Texelaars met borst-, darm-, prostaat- en sommige vormen van huidkanker voor bepaalde onderdelen van de behandeling niet naar het ziekenhuis in Den Helder hoeven, maar in veel gevallen op Texel terecht kunnen. Prettige bijkomstigheid voor de twee verpleegkundig specialisten - beiden Texelaars - is dat ook zij op die dagen niet met de boot mee hoeven. "We kunnen op de fiets naar ons werk."

In 2017 is de Borstkliniek geopend binnen Noordwest. Dit houdt in dat mensen in veel gevallen binnen één werkdag weten of zij wel of geen borstkanker hebben. Deze en volgende week staat de bus voor Bevolkingsonderzoek Borstkanker (BOB) op Texel. Als de huisarts op basis van de uitslag doorverwijst naar de Borstkliniek zal de eerste afspraak in Den Helder moeten plaatsvinden en eventuele vervolgafspraken op Texel.

Marije Blom is verpleegkundigspecialist chirurgische oncologie en net als Sandra opgeleid om zelfstandig spreekuur te houden namens de behandelendspecialist. Marije richt zich op patiënten met borst-, darm- en huidkanker (melanoom). Marije: "Uitgangspunt van Noordwest Ziekenhuisgroep is zorg van goed niveau leveren en indien mogelijk dichtbij huis. Foto's, scans, operaties en andere behandelingen gebeuren in Den Helder, maar lichamelijk onderzoek, wondcontrole gesprekken vóór de operatie enbegeleiding kunnen hier op Texel plaatsvinden. Ook de follow up-controles over een periode van minimaal vijf jaar kunnen prima hier. Aanvullende onderzoeken gebeuren in Den Helder, maar het geven van de uitslag en het gesprek dat daar uit voortvloeit kan hier plaatsvinden."

Sandra werkt zowel voor de urologen als voor de oncologen. "Ik behandel en begeleid onder andere mensen die prostaatkanker hebben of hebben gehad."

"Patiënten met prostaatkanker kunnen op een gegeven moment te maken krijgen met de internist/oncoloog voor verdere behandeling, door de combinatie van werkzaamheden voor beide maatschappen ben ik voor hen een vast gezicht en aanspreekpunt. Vanuit de interne Oncologie zie ik hier ook mensen met borstkanker. Patiënten die anti-hormonale therapie krijgen begeleid ik in dat traject. Deze behandeling duurt meerdere jaren en kan lastige bijwerkingen geven waardoor een behandeling soms moeilijk vol te houden is. Marije: "Het klinkt misschien heftig als je zoals wij werken met mensen met kanker, toch is het de mooiste baan die er bestaat. Het werk geeft veel voldoening. Onze band met de patiënt begint op dag één met het slechte nieuws en eindigt op z'n vroegs na vijf jaar. Dat maakt dat je met elkaar een vertrouwelijke band opbouwt." Sandra: "Voor mensen die te horen krijgen dat ze kanker hebben en ziek zijn breekt vaak een onzekere en soms moeilijke tijd aan. Als verpleegkundig specialist kunnen we op zowel medisch als op verpleegkundig niveau de mensen behandelen en waar nodig psychosocialie ondersteuning bieden. Je bent hierin ook vast aanspreekpunt voor patiënten van Texel." Marije houdt elke week een dagdeel spreekuur op Texel, beurtelings op donderdag en op vrijdag. Sandra houdt hier eens in de vier weken spreekuur. Maar als blijkt dat er veel gebruik wordt gemaakt van het spreekuur, kan dit worden uitgebreid. De Texelpoli heeft in de Zandkoog een eigen afdeling met een eigen wachtruimte. De entree is via de zij-ingang.

Behalve Oncologie houdt Noordwest Ziekenhuisgroep in de Texelpoli ook spreekuur voor gynaecologie, dermatologie, orthopedie, cardiologie, revalidatie en ook de kinderarts komt naar Texel.