GroenZwart

Speelruimte

Welke financiële speelruimte heeft de nieuwe gemeenteraad na de verkiezingen? En wat voelen Texelaars de komende jaren van de gemeentelijke financiën in de portemonnee? Twee vragen die gerechtvaardigd zijn nu duidelijk is geworden dat de gemeente op het gebied van het sociaal domein een tekort van bijna een miljoen per jaar heeft, naar verwachting circa €1,8 miljoen per jaar nodig heeft om de wegen in goede staat te krijgen en mogelijk nog eens tien miljoen euro in de fietspaden van Staatsbosbeheer zou moeten investeren.

Raadslid Remko van de Belt stelde de financiën woensdag aan de orde tijden de laatste raadscommissie voor de verkiezingen. De onderliggende zorg was dat sommige zaken (bijvoorbeeld het sociaal domein) te complex worden, waardoor ze voor een gemeenteraad op financieel gebied ook niet altijd meer te doorgronden zijn.

Het college kwam - terecht - meteen in het verweer dat er wordt gewerkt aan oplossingen en dat er diverse compensaties in het verschiet liggen. Andere partijen reageerden ook wat kribbig al kwam dat meer omdat Van de Belt de indruk wekte dat de meeste raadsleden liever praten over bomen dan de grote lijnen en dat was ook niet de meest handige indruk.

Maar het is wel degelijk een punt om waakzaam te zijn op de gemeentelijke financiën. Texel staat er financieel zeker niet slecht voor, maar er liggen wel wat grote uitgaven in het verschiet. Een nieuwe sporthal van ruim zeven miljoen, een nieuw onderwijscentrum waarvoor ruim €5,5 miljoen euro nodig is en een beoogd nieuwe cultuurcentrum dat mogelijk een paar miljoen gaat kosten.

Nu kent de gemeente het voordeel dat miljoeneninvesteringen als jaarlast in de begroting meelopen, waardoor de grote getallen al snel een stuk kleiner lijken te worden. De meeste grote uitgaven zijn ook al zo verwerkt. Maar het zijn wel degelijk kosten die gemaakt worden (en vaak ook noodzakelijk zijn).

Vele kleine beetjes maken echter groot en vanuit dat oogpunt is waakzaamheid geboden. Een paar compensaties die niet doorgaan of een extra bezuiniging van het rijk en de huidige financiële positie van de gemeente is zomaar anders. Dat verkleint de speelruimte voor een nieuwe raad, maar kent ook het risico dat de gemeente de blik kan gaan richten op de altijd bewust laag gehouden Onroerend Zaak Belasting op Texel. Het geld zal uiteindelijk ergens vandaan moeten komen.