Speciale avond over raadsverkiezingen

De gemeente houdt maandagavond 19 maart op het gemeentehuis in Den Burg een speciale verkiezingsavond voor mensen die moeite hebben met stemmen.

Dat gebeurt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart. De avond is onder andere voor Texelaars met een verstandelijke beperking. Zij kunnen vragen stellen aan de partijen. En de partijen vertellen in duidelijke taal wat ze voor Texel en de doelgroep willen betekenen. "Op deze wijze kan iedere bezoeker een weloverwogen keuze maken en bij de verkiezingen worden betrokken." De avond is een initiatief van burgemeester Uitdehaag. De bijeenkomst, die om 19:00 uur begint, wordt gepresenteerd door Matthy Zegers en Henk Slikker.

De bezoekers kunnen ook oefenen met stemmen. "Hoe vul je een formulier in en welke partijen staan op welke plek op de lijst." Burgemeester Uitdehaag legt uit waarom stemmen voor de gemeenteraad belangrijk is. Volgens de organisatoren wordt met de speciale avond tegemoet gekomen aan een wens van het College voor de Rechten van de Mens, dat politieke partijen hun punten ook toegankelijk maken voor mensen met een verstandelijke beperking.

"Tenslotte heeft iedere Nederlander van 18 jaar en ouder stemrecht. Het probleem is echter dat veel mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking bijvoorbeeld niet kunnen lezen, wat het stemmen bemoeilijkt. En met een begeleider het stemhokje ingaan is -op een enkele uitzondering na- niet toegestaan. En dan hebben we het nog niet eens over de begrijpelijkheid van de politieke taal, die voor veel mensen zonder beperking al vaak niet heel duidelijk is." Radio Texel staat zondag van 14:00 tot 15:00 uur eveneens stil bij de verkiezingen. Dan gaat burgemeester Uitdehaag in een interview onder meer in op de verkiezingen.