Verzet tegen rooien bomen Marsweg

Probeer de karakteristieke boomsingel langs de Marsweg te behouden. Die opdracht staat in de motie voor de raadsvergadering van woensdag 14 maart en die door alle partijen wordt ondersteund.

Het voornemen tot het rooien van de westelijke boomsingel langs de Marsweg leidde tot veel ongenoegen en onbegrip. Bedenkingen die ook werden geuit tijdens de raadscommissie afgelopen dinsdag. Het rooien van de bomen en verbreden van de Marsweg houdt verband met de bouw van Buurtskap De Tuunen. Omwonenden, verenigd in Buurtskap de Marsweg, vinden dat het karakteristieke uiterlijk om zeep wordt geholpen. Uit onderzoek concludeerden ze dat het rooien van de bomen ongewenst is en ook onnodig. Woordvoerder Robbert de Jong: "Bij de bouw van de Volmolen is de Kadijksweg aangepast voor bouwverkeer en is infrastructuur aangebracht voor de nutsvoorzieningen. Het is dan ook overbodig deze apart voor De Tuunen aan te leggen."

Dries Veltkamp (PvdA) wees op de kapotgereden bermen. "Ziet Buurtskap De Mars ook de noodzaak tot verbreding?" Maar dat is volgens De Jong niet nodig en zelfs ongewenst "Zelfs het loonbedrijf (van Marco Witte) kan over deze weg. De inrichting van de weg is nu zo dat het verkeer wordt gedwongen om bij het passeren snelheid te verminderen. Bij een brede weg is deze noodzaak er niet." De aanleg van een strook graskeien en op enkele plaatsen een parkeerstrook volstaat volgens de groep.

Ook vroeg De Jong zich af of de gemeente een ecologische scan heeft gemaakt om te zien of er beschermde diersoorten in de haag leven.

Wethouder Hercules ergerde zich aan de bemoeienis van de raadscommissie met deze kwestie. "U gaat over de grote lijnen. U wilt dat er een grote wijk komt en dat het bouwverkeer niet door de wijk gaat. U geeft het college opdracht voor een zo goed mogelijke verkeerssituatie en dat er een mooi landschap overblijft. Niet hoeveel centimeter er van die weg af gaat." Maar daarmee overtuigde hij de politici niet, getuige de raadsbrede motie: "Wij vinden het belangrijk dat in Den Burg Oost een nieuwe woonwijk wordt gerealiseerd. Maar we willen ook dat het college er alles aan doet om de karakteristieke boomsingel aan de westkant van de Mars te behouden." Uitgesproken wordt dat het kappen van de bomen ongewenst is. De oproep aan het college is om het bouwverkeer via de Kadijksweg te laten rijden, nutsvoorzieningen zoveel mogelijk aan te sluiten op de Volmolen, de Marsweg "alleen optisch te verbreden met graskeien" en (tijdelijk) eenrichtingsverkeer op de Marsweg in te stellen tijdens de bouw.