Communicatie door

gemeente onder vuur

Buurtbewoners die door de gemeente niet of op zodanig korte termijn worden geïnformeerd dat er in de nabije omgeving wat staat te gebeuren. Het lijkt eerder regel dan uitzondering te worden.

Dat valt te concluderen uit een aantal actuele kwesties dat de tongen flink heeft losgemaakt. Zo onstond verontwaardiging onder bewoners van de Marsweg over het late tijdstip waarop zij werden geïnformeerd over het rooien van de boomsingel (zie artikel pagina 5). De Jong: "Welgeteld twee dagen van tevoren." De informatiebalie van de gemeente bleek op dat moment niet bereikbaar en telefoonnummers die in de brief van de gemeente stonden, gaven volgens hem geen gehoor. "De wijze van communiceren door de gemeente schiet ernstig tekort."

Ander voorbeeld betreft de informatiebijeenkomst over de plannen voor de trapovergang over de dijk van de haven in Oudeschild: zes dagen van tevoren. "Te laat voor veel bewoners om het nog in te plannen", vertelde Mike de Bruijn namens bewoners van de Vlamkast.

De familie Eschweiler aan de Slingerweg in Den Burg hoorde pas op het laatste moment dat er bij hen bomen moeten wijken voor een pad dat zij langs huis krijgen. En jeugd van OSG De Hogeberg voelde zich verrast door het verdwijnen van de rij bomen langs de ijsbaan van Den Burg. Jaap Vlaming (GL) vroeg zich af waarom de gemeente dat niet vooraf aan de school had kenbaar gemaakt.

Nick Ran (VVD) kaartte het dinsdagavond aan in de raadscommissie. "Ik hoor de laatste tijd heel vaak dat men op heel korte termijn wordt geïnformeerd wat er staat te gebeuren. We moeten er een keer over praten wat voor termijn realistisch is."

Wethouder Kingma en Hercules gingen door het stof. Kingma: "Geen punt van discussie. Heel vervelend, dat moet beter." Hercules: "Excuses voor de belabberde communicatie, ik ben er zelf ook van geschrokken." Hercules gaf wel aan dat het college veel (tijds)druk op de gemeentelijke organisatie heeft gezet om Buurtskap De Tuunen te realiseren. En hij gaf aan dat burgers geen rechten kunnen ontlenen aan gebrekkige communicatie en informatie.