Impressie voor een zigzagroute over de dijk. Er is veel weerstand tegen het plan.
Impressie voor een zigzagroute over de dijk. Er is veel weerstand tegen het plan. Foto: Gemeente Texel

"Bijna zes ton voor zigzagtrap over de dijk is buitenproportioneel"

"Buitenproportioneel." Zo kwalificeerde Henk Jonker (Texel2010) de €574.500,- die nodig is voor de aanleg van een dijkovergang voor mindervaliden in Oudeschild. Deze "zigzagroute" kreeg dinsdagavond geen enkele steun.

De raadscommissie boog zich over de plannen voor een trap tussen de Laagwaalderweg en de Vlamkast (naar de supermarkt) en de zigzagroute. Die begint op de haven bij de bestaande trap en komt uit aan de andere kant tegenover de Heemskerckstraat, gepresenteerd als compensatie voor het niet doorgaan van de coupure.

Mike de Bruijn verwoordde namens bewoners van de Vlamkast de weerstand tegen de trap. Zij vrezen voor overlast, vinden de constructie lelijk en vrezen voor de verkeersveiligheid. Bovendien is er een eindje verderop ook een overgang. Zelfs Goudappel Coffen en Bureau Schmid, ontwerpers van het plan, adviseerden om die reden af te zien van de trap. Toch bracht het college het voorstel in de raad.

Ook verzet vanuit het dorp zelf. Ineke Hin verwoordde de weerstand van de dorpscommissie en de Ondernemersvereniging van Oudeschild. "Een erg dure oplossing. En het wordt er niet fraaier op. Eeuwig zonde. De trap die er nu ligt is slechts een noodzakelijk bouwwerk om een hoogteverschil te overbruggen en naar de andere kant te komen. Die nog lelijk is uitgevoerd ook." Hin adviseerde de politici te bekijken of de nieuwe looproute over de kluft, die al gerealiseerd is, goed geschikt is voor minder validen, zodat deze makkelijk en veilig naar de andere kant kunnen. "Eventueel nog aanpassingen uitvoeren, vooral aan de havenkant. En een nieuw plan uitwerken voor een "belevingstrap". Dit komt in haar ogen neer op verbreding van de huidige trap, met als extra functies verblijven, informatie en beleving. Ze verwees naar voorbeelden in Callantsoog, met daarop onder meer zitjes, en de Maasvakte.

Ook vanuit de raadscommissie geen steun voor de zigzagroute. Edo Kooiman (TB) pleitte ervoor het plan over de verkiezingen heen te tillen. Het kostte de politici veel moeite om op één lijn te komen. Afgesproken is nu dat het college zich zal buigen over het eigen voorstel en voor de komende raadsvergadering met een aanpassing te komen. Indien een of meerdere fracties het uiteindelijke voorstel willen wijzigen, dan kan dat via een amendement (of motie; afhankelijk van de wens). Annie Hin-Hin (Texel2010) waarschuwde dat uitstel van de aanleg tot na het gereedkomen van de dijk de gemeente verder op kosten zal jagen