Opleiding op Texel met wonen erbij

Een opleiding van een jaar, leren en werken in de praktijk en dat gecombineerd met wonen erbij.

Met dat concept zijn diverse organisaties op Texel aan de slag gegaan om een ROC-opleiding voor koks en keukenpersoneel (niveau twee) op het eiland van de grond te laten komen. Dat er aan zo'n opleiding werd gewerkt was bekend, nieuw is dat het wordt gecombineerd met wonen.

Bedoeling is dat de opleiding vanaf september 2018 door het ROC in Den Helder op Texel wordt aangeboden. Dat gebeurt samen met Koninklijke Horeca Nederland afdeling Texel dat voor de werkplekken zorgt. TOP is eveneens bij het opzetten van de opleiding voor koks en keukenpersoneel betrokken. Het wordt één dag theorie en vier dagen leren in de praktijk. Het wordt een opleiding voor achttien tot twintig mensen. Het UWV gaat meehelpen om in den lande mensen te interesseren voor de opleiding. Dat kunnen volgens wethouder Hennie Huisman (economie) jongeren zijn, maar ook mensen die al wat ouder zijn.

Volgens wethouder Huisman is het de bedoeling dat Woontij woonunits gaat neerzetten waar de achttien tot twintig mensen die vanaf september de opleiding volgen, kunnen wonen. Waar de units (containers) gaan komen, is nog niet bekend. Woontij wordt eigenaar en gaat ze verhuren. Het college heeft vijftig mille uitgetrokken voor een kwartiermaker die zich de komende maanden gaat inzetten om alle plannen daadwerkelijk van de grond te krijgen. Huisman: "De gemeente neemt in dit proces een faciliterende rol op zich."

Volgens de wethouder is het idee achter het concept dat mensen tijdens de opleiding gegarandeerd zijn van woonruimte op het eiland. Idee is dat zij - als ze op het eiland willen blijven - tijdens het verblijf in de units een jaar de tijd hebben om te zoeken naar vaste woonruimte op het eiland. Dat zou eventueel samen met een werkgever kunnen gebeuren. Het is niet de bedoeling dat mensen na het voltooien van de opleiding in de units blijven hangen.

De initiatiefnemers hopen met het concept 'wonen, werken, leren' een bijdrage aan een paar problemen op het eiland te leveren. De horeca staat te springen om personeel en het is lastig om woonruimte op het eiland te vinden. Huisman liet weten dat voor de aan de opleiding gekoppelde woonunits geen afstemming binnen de regionale woonvisie nodig is. Volgens de wethouder is het een optie om voor de koksopleiding gebruik te gaan maken van de keuken bij de OSG. Volgens haar zou het ook niet verkeerd zijn als het ROC bij de OSG gebruik gaat maken van ruimte voor de theorielessen. "Maar dat zijn zaken die allemaal nog nader bekeken moeten worden."

Het 'wonen, werken, leren' wordt in eerste instantie voor een jaar opgezet. Bedoeling is volgens de wethouder wel dat het concept verder wordt ontwikkeld en uitgerold als het aanslaat. Dat zou het eventueel ook naar andere beroepsgroepen zoals de zorg kunnen gaan. Daar staan ze eveneens te springen om medewerkers. "Hopelijk gaat het werken als een olievlek."