André van Heerwaarden en Dick Witte met hun beeldjes van De Bolder.
André van Heerwaarden en Dick Witte met hun beeldjes van De Bolder. Foto: Job Schepers

"Dit zijn stabiele mannen, ze zijn er altijd"

"Dit zijn twee stabiele mannen", zegt werkbegeleider Jaap Kiewiet van De Bolder in Den Burg. "Ze zijn er altijd, nooit ziek en je kan op hen bouwen."

Ze zijn André van Heerwaarden en Dick Witte ('Status Dick') die afgelopen week beiden hun 45-jarig dienstverband bij de sociale werkvoorziening vierden. André kwam op 13 januari 1972 op 15-jarige leeftijd in dienst bij De Bolder, Dick ging er op 29 augustus 1972 op zijn zestiende aan de slag.

Ze zijn daarmee twee medewerkers die het langst werkzaam zijn bij De Bolder en daar werd dinsdagochtend uitgebreid bij stilgestaan in de kantine van de werkvoorziening. De twee kregen speciaal voor de gelegenheid een beeldje van zichzelf. Dat was nieuw: de Bolder heeft het vaste gebruik om medewerkers bij 25-jarige en 40-jarige dienstverbanden te belonen met cartoons dan wel foto's in de kantine, maar 45 jaar was nog niet eerder voorgekomen. Dick en André gingen speciaal voor de gelegenheid naar een bedrijf aan de overkant waar ze van top tot teen werden gefotografeerd, zodat er met een 3D-printer levensechte beeldjes konden worden gemaakt. De beeldjes hebben een ereplek in een vitrine gekregen.

Groen

André is bekend als een man van de groenvoorziening. Vroeger werkte hij onder meer mee aan het maken van houten molentjes, maar zijn roeping lag buiten. Hij zorgde er jarenlang op diverse plekken in Den Burg voor dat het groen er verzorgd en onderhouden bij lag. De laatste jaren is hij samen met een paar andere collega's op leeftijd actief in het onderhoud van de algemene begraafplaats en de oorlogsgraven van het Gemenebest aan de Kogerstraat . Met trots vertelt André hoe een militair ooit na afloop van een officiële herdenking het compliment maakte dat de graven er verzorgd bij lagen.

Dick begon eveneens in de houten molens en werkte vervolgens jaren op de houtafdeling en de afdeling vloerplaten. Tijdens een fietstocht door Nederland kwam hij op een dag langs Unifloor in Deventer waar de Bolder ondervloersystemen voor maakt. Dick stapte naar binnen, vertelde dat hij één van de makers van de vloerdelen was en werd vervolgens gastvrij ontvangen voor een rondleiding door het bedrijf.

De twee vertellen met plezier bij De Bolder te werken. Er valt uiteraard ook wel eens wat voor tijdens het werk, maar dat wordt dan uitgepraat. Dick: "Om 16.00 uur ga ik naar huis en dan ben ik ook meteen alles vergeten." De laatste tijd werkt hij op de afdeling Fijnmontage waar hij voor de afwerking van servetten en tafellopers voor hotels en restaurants zorgt. Hij zorgt eveneens voor de thee in de kantine in de middagpauze.

Fietsen

Fietsen is één van de hobby's van Dick. Met name in het weekend maakt hij op zijn aangepaste fiets zijn rondjes over het eiland. En natuurlijk houdt hij voetbalstatistieken bij, onder meer bij Texel'94, waaraan hij zijn bijnaam 'Status Dick' te danken heeft. Voor André is het bijhouden van het groen naast zijn werk ook wel een hobby te noemen.

Hoewel ze al 45 jaar in dienst zijn, is het pensioen voor beiden nog niet direct in zicht. "Tot je 67ste", vertelt Dick. "En dan mogen we met pensioen." Maar is dat eigenlijk geen punt: Ze doen volwaardig werk dat binnen de mogelijkheden ligt. Zo was André in het verleden dé man bij het stapelen van de garnalennetten op de bovenverdieping van de werkplaatsen. Dat stapelen vergde een speciaal foefje en André was de man die dat het beste in de vingers had.