Sander van Knippenberg, lijsttrekker van GroenLinks.
Sander van Knippenberg, lijsttrekker van GroenLinks. Foto: Jeroen van Hattum

"Jonge gezinnen naar Texel"

Als lijsttrekker van GroenLinks is Sander van Knippenberg (37) uit Den Hoorn bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart één van de kanshebbers voor een zetel in de nieuwe gemeenteraad.

Hij woont sinds anderhalf jaar met zijn vrouw en hun adoptiekind in Den Hoorn. Ze kwamen uit het centrum van Amsterdam, zochten een plek waar ze hun kind goed konden laten opgroeien en kwamen uit op het eiland waar ze in 2005 trouwden en waar goede herinneringen uit de eigen jeugd lagen. "Het is een beweging waar we geen spijt van hebben gehad", vertelt hij. "Ik geniet er elke dag van dat je hier zo de duinen in kan lopen en dat je hier goede luchtkwaliteit hebt."

Sander studeerde Wijsbegeerte van Wetenschap, Technologie en Samenleving aan de Universiteit Twente in Enschede en ging daarna aan de slag als manager in de internationale IT-wereld. Hij houdt zich bezig met de aanleg van computernetwerken en het laten functioneren daarvan. Bij een bedrijf in Assendelft droeg hij de verantwoordelijkheid voor een aanbesteding op IT-gebied (netwerken) van tien miljoen euro. Na de vestiging op Texel besloot hij politiek actief te worden. Aan de overkant was hij ook al actief betrokken bij zijn eigen leefomgeving. Hij was gast van de raad, legde contact met raadslid Jaap Vlaming en maakte zijn intrede bij GroenLinks.

Texel aantrekkelijk houden voor jonge gezinnen is een onderwerp waar hij zich als raadslid voor wil inzetten. "Neem bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, daar zijn ze doorlopend bezig wonen en werken goed op elkaar af te stemmen. Dan behoud je een samenleving met jonge mensen die bijvoorbeeld even de boodschap kunnen doen voor oudere mensen die daar zelf niet meer aan toekomen." Hij pleit eveneens voor het zogeheten 'IJslandse model' om de Texelse jeugd beter in hun vel te laten zitten. Dat is een project in IJsland waarbij de gehele samenleving zich al jaren inzet om het gebruik van alcohol, drugs en sigaretten onder de jeugd terug te dringen. Dat project leidde ertoe dat de IJslandse jeugd van zware drinkers en rokers in de jaren negentig veranderde tot de meest cleane jeugd van Europa vandaag de dag.