Beeldimpressie van de nieuwe sporthal.
Beeldimpressie van de nieuwe sporthal. Impressie: AGS Architects

Raad 2014-2018: realisatie nieuwe sporthal eindelijk door raad

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de verkiezingen op woensdag 21 maart terug op de huidige raadsperiode 2014-2018. Aflevering 16: de nieuwe sporthal.

De kogel gaat op 18 oktober 2017 door de kerk: de gemeenteraad besluit een bedrag van €7,6 miljoen beschikbaar te stellen voor de bouw van een nieuwe sporthal op de plek van de oude LTS aan de Emmalaan in Den Burg.

Het is een van de laatste hobbels in een meermalen moeizaam proces dat jarenlang duurt. De meerderheid is voor de €7,6 miljoen, Texels Belang en D66 stemmen tegen. TB spreekt van een "vreselijk dure sporthal" die zij naar de kiezer toe niet kunnen verantwoorden.

D66 is niet tegen de sporthal, maar stemt wel tegen het beschikbaar stellen van het bedrag omdat het college het onderhoud voor de lange termijn niet in de financiën heeft opgenomen. De partij had daar in de raad van 15 februari 2017 samen met TB op aangedrongen toen de zogeheten Design and Build constructie ter elfder ure haar opwachting maakte.

Er zijn ook zorgen over de BTW die niet in de €7,6 miljoen wordt opgenomen. Het college gaat er vanuit dat de BTW te verrekenen valt, maar daar is niet elke politieke partij van overtuigd. Het lange aanloopproces van de sporthal kenmerkt zich meermalen door de vraag waar het beheer en de exploitatie (al dan niet samen met Molenkoog) moet liggen. Gebruikers mopperden in het verleden dat er te weinig met hun wensen voor de nieuwe sporthal werd gedaan en de raad moet in september 2017 zelf ontdekken dat het college de oplevering een jaar heeft doorgeschoven van 2018 naar 2019.

Daar komt Dries Veltkamp (PvdA) achter als hij de aanbestedingsdocumenten bestudeert. De pijn zit hem in het ontbreken van een bijlage bij een brief aan de raad waar de verschuiving is gemeld. Nico Erwich (dan nog Texel 2010) bezorgt raad en college op 1 juni 2016 een verrassing door op eigen initiatief een spreker van Sportfondsen een presentatie over aanbesteding te laten houden. Dat is op het moment dat de partijen over een aanbestedingskrediet van vier ton spreken. Het college is not-amused. Die ene spreker kan volgens het college een ander juridisch een wapen in handen geven om de aanbesteding te bestrijden.

Nog voor de zomer moeten de werkzaamheden beginnen. Er komt een sporthal met vijf ruime sportzalen, tribune en horeca. Het complex gaat binnensportverenigingen huisvesten en het bewegingsonderwijs van de basisschool en de OSG