Bijdragen van het Waddenfonds voor (met de klok mee) Kaap Skil, Natuurbeleefcentrum Waalenburg, Werelderfgoed Waddenzee en de Hogeberg.
Bijdragen van het Waddenfonds voor (met de klok mee) Kaap Skil, Natuurbeleefcentrum Waalenburg, Werelderfgoed Waddenzee en de Hogeberg. Foto: Diverse fotografen

Ruim €1,7 miljoen Waddenfonds naar Texel

Met bijdragen van samen van meer dan €1,7 miljoen investeert het Waddenfonds stevig in Texelse projecten. Ecomare ontvangt €500.000,- voor de expositie Werelderfgoed Waddenzee Experience. Hetzelfde bedrag is beschikbaar voor Museum Kaap Skil in Oudeschild voor een nieuw project over scheepswrakken en de Gouden Eeuw. Voor de realisatie van Natuurbeleefcentrum Waalenburg €310.000,- en €410.000 voor de verdere toeristische ontwikkeling van de Hogeberg.

Kaap Skil

Museum Kaap Skil in Oudeschild ontwikkelt een permanente en duurzame tentoonstelling over de archeologisch unieke vondsten van het Plamhoutscheepswrak die in 2016 zijn gedaan. De 17-eeuwse jurk is inmiddels wereldberoemd. Kaap Skil wil in de expositie ook de geschiedenis vertellen van de Reede van Texel, in de Gouden Eeuw een bekende ankerplaats voor oorlogs- en koopvaardijschepen. De vloot wachtte hier vaak op goed weer om uit te varen. In de loop der jaren zijn oostelijk van Texel tijdens plotselinge stormen vele schepen vergaan. Ook komen in de tentoonstelling de maritieme geschiedenis en andere archeologische vondsten uit deze roemruchte tijd voor de ogen van bezoekers tot leven. De totale investering voor dit deze expositie bedraagt €2.500.000,-.

Werelderfgoed

Het project betreft het bouwen van een nieuwe expositie over het Werelderfgoed Waddenzee, waarin de kernkwaliteiten van het waddengebied centraal staan. Daarnaast wordt het thema Mens en Wad opgenomen in de experience, waarin onder meer een beroep gedaan wordt op de verschillende zintuigen van de bezoekers, bijvoorbeeld met een interactieve vloer. De tentoonstelling is met de bestaande excursies en een buitenprogramma gericht op het versterken van de beleving, educatie en voorlichting over het waddengebied. De totale investering is €687.000,-.

Hogeberg

Het project wil de toeristische potentie van het gebied Hoge Berg op Texel beter benutten door het aanbieden van toeristische producten en arrangementen, het ontwikkelen van streek- en merkproducten, educatie en voorlichting over de cultuurhistorie en het landschap en tot slot het realiseren van toeristische accommodaties.

Het gebied Hoge Berg is cultuurhistorisch, archeologisch en aardkundig van bijzondere kwaliteit. Het project wil de toeristen eveneens meenemen in de geschiedenis van het Texelse schaap en het roemruchte verleden van het eiland in de Gouden Eeuw. De totale investering bedraagt €1.327.250,-.

De Voorzorg

Met dit project wordt beoogd een Natuurbeleefcentrum aan de rand het natuurgebied Waalenburg op Texel te realiseren. In het Natuurbeleefcentrum is aandacht voor de binnendijkse en buitendijkse waddennatuur. Het centrum moet ertoe bijdragen dat de toegankelijkheid en beleefbaarheid van het gebied en de vogelboulevard versterkt wordt. Ook worden bezoekers gestimuleerd het gebied verder te verkennen. Een onderdeel van het Natuurbeleefcentrum betreft een waddennatuurspeelplaats, waar kinderen en ouders op speelse wijze kennis kunnen maken met vogelsoorten, die in het waddengebied voorkomen. Totale investering €2.317.745,-.