Afbeelding
Foto: Job Schepers

Vergunning yurt weer ingetrokken

De van rechtswege verleende omgevingsvergunning voor de yurt op de Hogeberg wordt alsnog ingetrokken en geweigerd. Daartoe heeft het college van b en w besloten, op advies van de commissie Bezwaarschriften.

De kwestie over de yurt sleept al lang. Vorig jaar oordeelde de rechter dat de gemeente een aanvraag voor de yurt niet als zodanig heeft herkend, waardoor er sprake is van een vergunning voor de yurt die automatisch 'van rechtswege' is verleend. Deze uitspraak heeft het college uitgevoerd en tevens is er hoger beroep ingediend. Dit is nog in behandeling bij de Raad van State. Drie omwonenden en Tien voor Texel hebben bezwaar gemaakt tegen de van rechtswege verleende vergunning. Partijen zijn op 24 januari 2018 gehoord door de commissie Bezwaarschriften.

Het besluit (de van rechtswege verleende vergunning) wordt op basis van de bezwaren volledig heroverwogen. Het college heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de yurt als een bouwwerk en gebouw is aan te merken, en dan als recreatief opstal moet worden gezien. Dit is volgens het bestemmingsplan daar niet toegestaan. Ook meewerken aan een afwijking van het bestemmingsplan is niet mogelijk en/of gewenst en daarbij heeft het college de verschillende belangen afgewogen. Opmerkelijk, omdat eigenaars Jacco Dros en Mariƫlle Glorie aangeven dat de gemeente de yurt aanvankelijk als kampeermiddel heeft toegestaan. "De wethouder heeft zelf de plek aangewezen waar ie moet staan." Inhoudelijk willen ze nu niet verder reageren. "Er loopt nog een zaak bij de Raad van State."

Bezwaarmakers wijzen op de strijdigheid met het bestemmingsplan en op de overlast die door het gebruik van de yurt ontstaat, waaronder de rook van de houtkachel in de yurt en de verkeersbewegingen. De commissie Bezwaarschriften komt net als het college tot het oordeel dat de yurt in strijd is met het bestemmingsplan en wijst er daarbij op dat er geen functionele relatie bestaat tussen de yurt en het ter plaatse gevestigde bedrijf. Als bedrijf wordt hier uitgegaan van het bedrijf dat zich richt op ayurvedische behandelingen en yoga. Opgemerkt wordt dat deze activiteiten niet lijken te passen in de bestemming 'bedrijf', waarin ook de yurt is geplaatst.

De bezwaren zijn volgens de commissie voor een deel terecht aangevoerd en moeten leiden tot een herroeping van het besluit.

De intrekking van de vergunning zal er vooralsnog niet toe leiden dat de yurt verdwijnt. Handhaving is een langdurig en gecompliceerd traject en bovendien loopt er nog een zaak bij de Raad van State.