Paling met gerookte citroen bij gang 2.
Paling met gerookte citroen bij gang 2. Foto: Job Schepers

Ongekend culinair avontuur in Wambinge bij bezoek gastchef

Een culinair spektakel van zeven gangen met bijpassende wijnen. Zelden werden de smaakpapillen van de gasten zo verwend als woensdagavond in restaurant Wambinge in De Koog, waar gastchef Wessel Ruijmgaart eenmalig zijn kunsten vertoonde. "Bij Jef-waardig", was het oordeel van de gasten die ook wel eens in Texels enige sterrenrestaurant hadden gedineerd.

Ruijmgaart maakte furore als Executive Chef bij restaurant De Kersentuin in Amsterdam, waar hij afgelopen oktober vertrok omdat hij zijn eigen zaak wil starten. Tot hij zijn droomlocatie heeft gevonden, houdt hij zogenaamde 'singature avonden', waarbij hij acteert als gastchef. Het bezoek kwam tot stand nadat de chef-kok in Amsterdam in gesprek raakte met Jos Kager die het al wel zag zitten. Alle gasten zullen blij zijn dat het bezoek realiteit werd.

In het restaurant van hotel Greenside werd het een ware culinaire reis, waarbij het geen straf was om vijf uur lang aan tafel te zitten. Na de inloop trapten Ruijmgaart en de keukenbrigade van Wambinge af met een gerechtje van garnalen, bleekselderij, zilte groenten en tomaat. In de volgende gangen kwamen producten voorbij als paling - met gerookte citroen, crostini en witte port -, skrei (kabeljauw) - met shiitakes, groene appel en ponzu -, rundershortrib - met langoustine en Jamaaicanse peper en tal van andere gerechtjes met de prachtigste producten. De sfeer aan de tafels was zo als hij moet zijn op een dergelijke avond. Gemoedelijk, voldaan en losjes. Er werd druk gediscussieerd over de producten en er was verwondering over de presentatie. De gesprekken vielen stil op de momenten dat vinoloog Latoya Ruijmgaart of één van de goed voorbereide medewerkers van Wambinge uitleg kwam geven over de gerechten dan wel de wijn.

Ondanks de luxe setting, hing er geen elitaire sfeer. Het is een aanrader voor iedereen die niet bang is voor dat wat hij niet kent en echt een avond wel wil. De signature avond was zo goed georganiseerd, dat de pauzes tussen de gerechten precies klopten. Voordat de gasten het door hadden, zat het diner er op. Onder het genot van een kop koffie keuvelden de gasten nog gezellig na. Het keukenteam dat onder leiding stond van Melvin van Sambeek en de gastheren en dames onder leiding van Kees Boks, kregen een enorm applaus van de gasten en terecht. Het was zo'n avond waarvan je zegt: 'ik was er bij'. De hoop dat Ruijmgaart volgend jaar terugkeert werd al uitgesproken.