Wat ik zeggen wou

Marsweg

Geacht gemeentebestuur, omdat ik van de natuur houd, maak ik bijna dagelijks een wandeling. Voor het gemak loop ik de deur uit, een stukje door Den Burg op weg naar 'buiten' want daar is onze weidse natuur of zou daar moeten zijn. Nu is het rondom Den Burg al geen pretje om te wandelen of fietsen, want er is alleen maar ringweg waar massaal auto's en brommers voorbij razen. Je moet een behoorlijk stuk verder om de rust en ruimte te kunnen beleven. Best frustrerend. Toch is er een stukje weg dichtbij waar het nog mooi en rustig is….een genot om te zijn.

Tsja…dan lees je in de krant dat uitgerekend dáár de natuur, lees bomen, moet wijken voor een woonwijk en de weg een doorgang wordt voor (werk)verkeer. Moeten daarvoor alle bomen gesnoeid, echt allemaal? Rigoureus? Ik snap dat bewoners van de Marsweg daar totaal verbijsterd over zijn. Het is het enige authentieke of sfeervolle weggetje rond Den Burg.

Wat wilt u nu bereiken met deze werkwijze? Als ik de krant moet geloven, heeft u niet eens overleg gehad met de buurtbewoners, zij staan dus voor een voldongen feit! Hoe noem je dat ook weer……achterkamertjespolitiek? Is het omdat u weet dat het bij velen gevoelig ligt? Wilt u daarom zo snel mogelijk starten met rooien? Want als de bomensingel eenmaal is omgezaagd kan er niets meer aan gedaan worden. Opgeruimd staat netjes, nu kan er tenminste ongestoord doorgewerkt worden en alle bewoners en natuurfetisjisten wennen er maar aan.

Stop met wegen en paden onnodig te verbreden als daar bomen voor gerooid moeten worden. Het gevolg is dat er nog meer verkeer doorheen jakkert. De rustige wegen en smalle wandel- en fietspaadjes moeten behouden blijven. Laat gewoon eens iets authentiek en kneuterig zijn.

Er worden sowieso veel bomen gekapt o.a. onder de noemer veiligheid. Neem nu de Beatrixlaan en de Kogerstraat, daar is een aantal bomen gekapt, wat rest zijn nietszeggende, groene overblijfselen. (...) Het ene moment geniet je nog volop van onze gekruinde vrienden, vol met fladderende en kwetterende vogels, de volgende dag zijn ze verdwenen. Het is een verschrikkelijke aanblik, deze kaalslag. Verstening van Den Burg en omstreken is een feit. Als er dan toch hier en daar gekapt moet worden, is het wellicht een goed idee om voor elke gekapte boom er twee terug te planten, op een plek in samenspraak met de Texelaars en vooral heel veilig.

Simone Dros, Den Burg