Deel fietspaden SBB mogelijk afgesloten

De gemeente kan op korte termijn een dringend verzoek verwachten van Staatsbosbeheer (SBB) om de fietspaden over te nemen óf te accepteren dat SBB een deel van de fietspaden zal afsluiten. Dit in verband met de slechte staat van onderhoud.

Overname van de fietspaden van SBB zal voor de gemeente leiden tot een structurele verhoging voor Integraal Beheer Openbare Ruimte. Om deze fietspaden op orde te krijgen is een investering nodig van bijna €4 miljoen. De jaarlijkse onderhoudskosten hiervoor zijn circa €320.000,-. Dit bedrag komt bovenop de structurele jaarlast van circa €2 miljoen zoals genoemd in het plan voor beheer van wegen en fietspaden. In de onderhandelingen met SBB moet volgens b en w expliciet duidelijk worden hoe wordt bijgedragen aan investeringen en jaarlijkse onderhoudskosten. SBB heeft aangegeven dat de extra parkeerinkomsten die de gemeente onder meer uit de strandslagen int en waarvan de grond eigendom is van SBB, een bron van dekking kunnen zijn.

Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier heeft de gemeente in januari een voorstel gedaan om alle fietspaden in beheer en deels in eigendom over te nemen, onder meer de buitendijkse fietspaden. De onderhoudsstaat hiervan is redelijk tot goed. De aanleg van nieuwe fietspaden, een maatregel zoals genoemd in het Actieplan Mobiliteit, vergt een investering van circa €10,5 miljoen. Om dit te bekostigen is het Mobiliteitsfonds (of –reserve) ingesteld. De belangrijkste financieringsbron zijn de parkeerinkomsten (Texel Vignet). Bij de vaststelling van het Actieplan Mobiliteit is begroot dat €1,5 miljoen aan extra inkomsten uit het Mobiliteitsfonds zou worden gerealiseerd. Maar in 2016 was de stand €294.000,- en vanuit 2017 zal de storting maximaal €571.000,- zijn. De parkeerinkomsten pakten lager uit dan verwacht en de raad besloot 7 ton te gebruiken om de begroting sluitend te maken. "Gelet op de vulling van de mobiliteitsreserve zal de aanleg van nieuwe fietspaden en een eventuele overname van SBB jaren vergen. Ambities moeten derhalve worden bijgesteld. Zeker gelet op de kosten die voor rehabilitatie van de overige infrastructuur nodig zijn", meldt het college.

In de loop van dit jaar verschijnt een rapport over een gezamenlijk voorstel voor de provincies Noord-Holland en Friesland om de fietspadenstructuur op het eiland te verbeteren en volgt een voorstel aan de raad. Andere grote opgave waarover het college rept is "rehabilitatie en reconstructie" van de Postweg en de Nieuwlanderweg. Deze is geraamd op circa €14 miljoen.

Arie Lap verwoordde bij HHNK Texelse klachten over achterstallige onderhoud van voetpaden naar het strand, in beheer bij het hoogheemraadschap. Volgens het dagelijks bestuur worden deze wel onderhouden, maar in mindere vorm. Op dit moment overlegt HHNK op ambtelijk niveau met Texel over de overdracht van wegen en paden, binnenkort naar verwachting ook op bestuurlijk niveau.