Impressie van de nieuwe evenementenhal van Architectenburo Uriot & Veeger in Den Burg.
Impressie van de nieuwe evenementenhal van Architectenburo Uriot & Veeger in Den Burg. Foto: Architectenburo Uriot & Veeger

Krim bouwt evenementenhal achter Paviljoen

Vakantiepark De Krim bij De Cocksdorp is begonnen met de bouw van een nieuwe evenementenhal. De hal wordt gebouwd achter het 't Paviljoen, op de plek waar eerder de spiegeltent stond.

Het wordt een hal met een oppervlakte van in totaal 1800 vierkante meter. Hij wordt zestig meter lang, dertig meter breed en tien meter hoog. Binnen komt een foyer van driehonderd vierkante meter en daarachter een grote zaal van 1350 vierkante meter. Bedoeling is dat daar diverse soorten evenementen, congressen en bijeenkomsten kunnen plaatsvinden. In het hoogseizoen is de hal bedoeld voor de animatie van kinderen op het park. De naam wordt Evenementenhal Texel. Een dergelijke hal is er nog niet op het eiland.

Directeur Iwan Groothuis van De Krim kondigde begin dit jaar de komst van de evenementenhal aan. Eind februari heeft de gemeente de omgevingsvergunning verleend. De Krim is inmiddels begonnen met de grondwerkzaamheden en de aanleg van een kelder onder de toekomstige hal. Het ronde dak is volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan Buitengebied (verblijfsrecreatieve terreinen), maar dat plan biedt de ruimte af te wijken. Het college schrijft in een begeleidende brief dat er met het ronde dak geen afbreuk wordt gedaan aan het bebouwingsbeeld, de landschappelijke waarde en gebruiksmogelijkheden van omliggende grond, waardoor de afwijking van het bestemmingsplan wordt toegestaan.

Groothuis verwacht dat de evenementenhal rond de zomervakantie klaar is. De hal wordt geleverd door Staalbouw DTB dat een paar jaar geleden op De Krim de hal voor het lasergamen en het glowgolf plaatste. De nieuwbouw is getekend door Ingmar Veeger van Architectenburo Uriot & Veeger in Den Burg. IBS en CVI in Den Burg verzorgen de installaties en het grondwerk is in handen van Tatenhove uit Oudeschild. Hoofdaannemer is Bouw 2020, Projectbouw Texel van Arie Bruin uit Eierland.

Volgens Groothuis gaat de praktijk uitwijzen wat voor evenementen en bijeenkomsten er in de nieuwe hal gaan plaatsvinden. "We hebben straks het aanbod, zodat we de vraag kunnen creƫren. Er is al belangstelling van diverse evenementenbureaus en bedrijven van de overkant. Je kunt denken aan grotere bijeenkomst van bedrijven of congressen gecombineerd met een verblijf op Texel. Je kunt ook denken aan grotere galadiners of popconcerten." Er wordt bij de bouw van de hal rekening gehouden met de aanwezigheid van duizend mensen of meer. "Maar dat is afhankelijk van het soort bijeenkomst dat wordt gehouden en hoe de zaal wordt ingedeeld." Er komt onder meer een demontabel podium. "De indeling kan elke keer anders zijn, afhankelijk van het soort evenement." Volgens Groothuis biedt de hal eveneens de mogelijkheid stromen op het park te scheiden. "We hebben hier al grote bijeenkomsten van RTL4 en BMW gehad, maar dan zijn andere voorzieningen op het park tijdelijk niet voor de andere gasten beschikbaar en dat is geen gewenste situatie."

De ingang van de nieuwe evenementenhal komt aan de achterzijde van 't Paviljoen. Bedoeling is dat er tussen 't Paviljoen en de nieuwe hal een pleintje komt, zodat het daar ook aangenaam wordt om te verblijven. Volgens Groothuis kunnen foyer en hal apart van elkaar gebruikt worden. Nabij de evenementenhal worden 155 nieuwe parkeerplaatsen gerealiseerd. Dat gebeurt in combinatie met het klimpark naast de toekomstige hal. Mogelijk dat het klimpark een klein stukje moet worden verzet. Volgens Groothuis is het ook de bedoeling gebruik te maken van de bestaande parkeerplaatsen bij de kampeerterreinen. "Die zijn buiten het hoogseizoen beschikbaar. Eventueel kunnen we ook de parkeerplaatsen van de golfbaan gebruiken en dan een shuttle-busje naar de hal laten rijden om gasten te vervoeren.