Flamingo's in Goeree Overflakkee. Komen ze ook naar Texel?
Flamingo's in Goeree Overflakkee. Komen ze ook naar Texel? Foto: Omroep Zeeland

Rowan en Mas van Stella Maris: Komen de flamingo's ook naar Texel om te overwinteren?

In Zuid-Holland op het eiland Goeree-Overflakkee zijn deze winter flamingo's gespot. Er is een groep van 50 tot 60 flamingo's aan het overwinteren.

De flamingo's komen nu al voor het zesde jaar naar Nederland. Ze broeden in Duitsland bij een meeuwenkolonie, in de winter bevriest daar het zoete water. Omdat het Grevelingenmeer brak water is en dus niet bevriest komen ze daar heen. Bovendien zitten er in het Grevelingenmeer veel garnalen en kreeftjes die ze lekker vinden.

Door een filmpje op Youtube zijn de flamingo's erg populair geworden. En komen er veel mensen kijken. Er vliegen zoveel drones rond om filmpjes te maken, dat de rust wordt verstoord. Je kunt nu een boete krijgen als je het toch met een drone bij de flamingo's gaat vliegen.

Wij wilden heel graag weten of de flamingo's ook naar Texel komen om te overwinteren. Dus we belden met het Vogelinformatiecentrum Texel. Daar werd ons verteld dat er in 2006 een flamingo was gespot, maar daarna ook nooit weer.

Flamingo's leven volgens een vast ritme dus deze groep komt waarschijnlijk niet naar Texel toe. Alleen als ze erg worden gestoord door de drones of andere oorzaken zoeken ze misschien een andere overwinterplek. En wie weet( hopen wij ) wordt het dan misschien Texel.

De flamingo's blijven tot april in het Grevelingenmeer. Wil je de vogels zelf bekijken, ga dan naar het plaatsje Battenoord in de gemeente Goeree-Overflakkee. Vanaf de dijk heb je een goede kans om de vogels te bekijken. Maar natuurlijk niet je drone meenemen, de flamingo's hebben het goed in het Grevelingenmeer en dat moet zo blijven!

Rowan Venema en Mas Hemelrijk, groep 6, Vrijeschool Stella Maris

( foto: Omroepzeeland )