Britte Stuut, in het midden met nummer 9, in Jeugd Oranje onder de 17 jaar.
Britte Stuut, in het midden met nummer 9, in Jeugd Oranje onder de 17 jaar. Foto: Jan Berend Stuut

Texelse op weg naar top van het volleybal

De 15-jarige Britte Stuut uit Den Burg is opgenomen in het TalentTeam van sportcomplex Papendal. Het team bestaat uit jonge, veelbelovende volleybalsters van 14 tot en met 18 jaar oud. Na de zomer verhuist de Texelse naar Papendal.

Britte begon vijf jaar geleden met volleyballen bij Tevoko in Den Burg en trainde vanaf haar dertiende mee bij het eerste damesteam. Trainster Connie Joling had al snel in de gaten dat Britte een talentvolle speelster was, waarna ze haar aanmeldde bij het Regionaal Talentencentrum in Alkmaar. Britte traint daar sinds vorig jaar één dag in de week.

Gymleraar Marcel Verbeek van de OSG zag eveneens het talent en regelde voor Britte een wildcard voor een talentendag van NOC*NSF in Almere in oktober 2017. Daarna kwam alles in een stroomversnelling. Bondscoach Roland Rademaker van de jongens beachvolleybal zag de 1,94 meter Britte op de talentendag in Almere springen en stuurde een app aan Margo Wiltens, bondscoach bij de meisjes, dat hij een talent gezien had. De kracht van Britte is dat ze springend met haar handen tot 3,02 meter boven de grond komt. De bovenkant van een volleybalnet zit op 2,24 meter.

Een paar dagen later kreeg Britte een berichtje met de vraag of ze twee keer wilde komen meetrainen in Papendal bij de meisjes van Jeugd Oranje onder de 17 jaar. De beoordeling van bondscoach Eelco Beijl aldaar: ze liep in het veld niet in de weg, dus ze mocht blijven. "Dat ging niet zomaar. Een ander meisje dat ook was uitgenodigd, mocht niet blijven."

De 15-jarige Britte werd opgenomen in de selectie van Jeugd Oranje, maar er lag nog meer in het verschiet. "Uit die groep en uit de groep van Jeugd Oranje onder de 19 wordt het TalentTeam samengesteld. Ik dacht eerst dat ik geen kans zou maken, maar tot mijn verrassing werd ik ook voor dat team geselecteerd."

Na de zomer verhuist Britte naar Papendal, zodat ze zich bij het TalentTeam elke dag op volleybal kan richten. Ze gaat intern op het trainingscomplex wonen. Tot die tijd traint ze elke vrijdag mee op Papendal. Na de zomer verruilt ze de OSG voor een zogeheten LOOT-school nabij Papendal waar jonge topsporters onderwijs volgen. "De vierde klas van de HAVO moet in één jaar, maar de vijfde klas mag ik over twee jaar verdelen, zodat ik tijd aan het volleyballen kan besteden." Het is in eerste instantie voor een jaar, maar het streven is drie jaar aan het TalentTeam mee te kunnen doen. Dat speelt in de eredivisie van het volleybal, zodat de talenten zich op dat niveau kunnen ontwikkelen.

Britte speelde afgelopen weekend met Jeugd Oranje onder de 17 drie oefenwedstrijden tegen het nationale jeugdteam van Japan en ze werd in alle drie de wedstrijden opgesteld. De eerste twee waren op Papendal, de derde was een interland die in een sporthal in Sambeek werd gespeeld. "Daar zijn we halsoverkop naar toe gegaan", vertelt haar vader Jan-Berend Stuut. "We wilden graag bij de eerste interland van onze dochter zijn." Britte heeft het volleyballen niet van een vreemde: haar ouders spelen ook beiden volleybal, haar vader zit in het eerste van de heren van Tevoko. De ambitie van Britte is ooit bij Oranje te spelen, maar dat is vooralsnog een droom. "Het is gebruikelijk dat je eerst een aantal jaar eredivisie speelt, voordat je kans maakt om opgeroepen te worden en meestal is dat als je ergens in de twintig bent. Dat duurt dus nog even."