Leontine Verseput, nummer twee op de lijst van het CDA.
Leontine Verseput, nummer twee op de lijst van het CDA. Foto: Jeroen van Hattum

"Huis van Tante Jans in elk dorp"

Met een tweede plaats op de lijst van het CDA is de 54-jarige Leontine Verseput uit Den Burg bij de verkiezingen op woensdag 21 maart één van de kanshebbers op een zetel in de gemeenteraad.

De kraamzorg en de Hema. Het zijn twee takken van sport op Texel waarin Leontine jarenlang actief is geweest. Ze kwam in 1969 als zesjarig meisje op het eiland wonen toen haar vader Aad Verseput rayoncommandant van de toenmalige rijkspolitie op Texel werd. Na de Hema werkte ze een aantal jaar als manager sport en recreatie bij de Sluftervallei waar ze in 2009 de overstap maakte naar een vakantiepark van Landal aan de overkant.

Een jaar geleden keerde ze terug naar Texel, nadat haar moeder had aangegeven dat ze hulpbehoevender werd en haar graag wilde terugzien op het eiland. Na terugkeer begon ze zich te verdiepen in de politieke partijen op het eiland met de gedachte politiek actief te worden. "Toen ik aan de overkant zat, stuurde mijn moeder trouw elke week de krant op en ik snapte vaak niet waarom de raad een bepaalde beslissing kon nemen. Ik wilde daar meer van begrijpen. Je kunt wel negatief zijn op verjaardagsfeestjes, maar dat is mij te makkelijk." De zoektocht eindigde bij het CDA dat ze het meest vooruitstrevend vond. Ze werd bestuurslid en werkte mee aan het verkiezingsprogramma.

Een ding waar ze zich als raadslid hard voor zou willen maken, is een zogeheten Huis van Tante Jans in elk dorp. Zo'n huis komt binnenkort in de nieuwe wijk De Tuunen bij Den Burg en biedt plaats aan ouderen die dementerend worden. "Mijn moeder diende dertig jaar geleden al een petitie in bij de gemeente om kleine huisjes voor ouderen neer te zetten op de plek van hotel De Koger Hoop. Nu gebeurt er gelukkig zoiets. Een dorp is pas een een dorp als je er geboren kunt worden, opgroeien en kunt sterven." Mevrouw Verseput maakte zoiets zelf niet meer mee, zij moest uiteindelijk voor verzorging naar de overkant waar ze een paar maanden geleden overleed. Leontine wil zich eveneens inspannen voor Texel als sporteiland. "Dan is het ook belangrijk om de kleinere verenigingen met ondersteuning te helpen."