'Rijkdom aan natuur en cultuurlandschappen', één van de zeven Texelse kernwaarden.
'Rijkdom aan natuur en cultuurlandschappen', één van de zeven Texelse kernwaarden. Foto: Aris Bremer

Raad 2014-2018: Texelse kernwaarden en de Texel Principes

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de verkiezingen op 21 maart terug op de raadsperiode 2014-2018. Deel 15: de kernwaarden.

Rust, ruimte en natuur. Een paar bekende Texelse kernwaarden, oftewel de uitgangspunten die ervoor moeten zorgen dat het unieke karakter van Texel niet wordt aangetast. Hoewel ze als belangrijk worden beschouwd, komen ze in het samenwerkingsakkoord van VVD, PvdA en Texel 2010 uit 2014 maar één keer aan bod.

De kernwaarden vormen sinds 2013 de basis van het beeldkwaliteitsplan dat bij het huidige bestemmingsplan Buitengebied hoort. De kernwaarden staan als toetsingskader in het beeldkwaliteitsplan, zodat de commissie Ruimtelijke Kwaliteit kan beoordelen of bouwplannen aan de kernwaarden voldoen. Voor de goede orde: naast 'rust', 'ruimte' en 'rijkdom aan natuur en cultuurlandschappen' zijn dat 'grote afwisseling in landschappen en landgebruiksvormen', 'de Texelse identiteit', 'het specifieke eilandkarakter', 'nachtelijke duisternis' en 'maritieme monumenten'.

De kernwaarden op zich zijn politiek geen punt van discussie. Verwarrend is wel dat in de loop van 2014 via Planet Texel de zogeheten zeven Texel Principes hun intrede doen. Dat zijn andere punten die eveneens het karakter van het eiland moeten beschermen. De kernwaarden staan in het toetsingskader (dat is door de raad vastgesteld beleid), de zeven Texel Principes moeten als aanvulling dan wel inspiratiebron worden gezien. Niettemin blijven de twee verschillende begrippen de gehele raadsperiode verwarring oproepen. De zeven Texel Principes zijn: 'vertrek vanuit natuur en landschap', 'ga voor echt Texels en Texels eigen', 'koester eenheid in diversiteit', 'bloesem in het seizoen', 'blijf jutten, pionieren en innoveren', 'koppel schoonheid aan schoonheid', 'ruim lekker op' en 'laat oerkwaliteit zien'.

Joop Groeskamp, voorzitter van de Stichting Kernwaarden Texel, vraagt de raad begin 2016 waakzaam te zijn, omdat de Texel Principes soms toch als toetsingskader worden opgewaardeerd, terwijl ze niet in het beeldkwaliteitsplan staan. De stichting zit zelf bovenop de kernwaarden. Een zegen in de ogen van de een, in de ogen van de ander is de stichting een kleine club die teveel invloed heeft. De kernwaarden kwamen de afgelopen vier jaar onder meer voorbij bij de verblijfsrecreatie, de mobiliteitsvisie, evenementen, windmolens, Ceres en de erfgoednota. Volgens het college moeten de kernwaarden (en de Texel Principes) ruimte bieden voor ontwikkelingen. Vanuit de ondernemershoek klinkt ook wel eens de zorg dat het geen knellende punten moeten worden.