Leerlingen in actie voor Day for Change in 2017.
Leerlingen in actie voor Day for Change in 2017. Foto: Jeroen van Hattum

Eigen bedrijfje tweedeklassers

op OSG voor Day for Change

Alle leerlingen van de tweede klas van de OSG doen de komende weken mee aan het project Day for Change om geld voor het goede doel op te halen.

De leerlingen hebben de afgelopen weken gastlessen gehad over het opzetten van eigen kleine bedrijven en dat gaan ze ook in de praktijk brengen. Vandaag (vrijdag 23 februari) hadden de leerlingen de gelegenheid om in groepjes hun bedrijf te pitchen tijdens een bijeenkomst in de bioscoop in Den Burg. Ze moesten onder meer aangeven wat ze willen gaan doen, wie hun doelgroep is, hoe ze hun bedrijf promoten en wat ze aan startkapitaal nodig denken te hebben. Een jury met mensen van Day for Change, de Rabobank, de OSG, de wethouder en ouders en medeleerlingen beoordeelde de presentaties. Tot en met vrijdag 9 maart hebben de leerlingen de gelegenheid om hun bedrijven in de praktijk tot uitvoering te laten komen. Dat betekent dat er de komende weken het nodige te gebeuren staat.

Vrijdag 9 maart is er van 10:00 tot 12:00 uur op de OSG een afsluitende markt waar de leerlingen hun bedrijfjes laten zien. Ouders, grootouders dan wel verzorgers kunnen daar kijken wat hun (klein)kinderen hebben gedaan.

De leerlingen komen in actie voor twee goede doelen. De eerste is een project waarbij jongeren in afgelegen gebieden op het Afrikaans continent door zon oplaadbare lichtbronnen krijgen, zodat zij 's avonds kunnen studeren. Daarnaast steunen de leerlingen een project om in afgelegen gebieden van India meer afsluitbare toiletten in nabijheid van woongemeenschappen te plaatsen. Dat moet voorkomen dat ze worden lastig gevallen of gebeten worden door slangen en insecten. Als voorbeeld van een project: tweedeklassers Meike, Myrden, Aisha, Eva, Lieze en Lotte staan komende maandag van 8:00 tot 12:00 uur op de markt op de Groeneplaats om onder de naam 'Sub School" verse broodjes te verkopen. Dat doen ze ook op school in de kantine.