Herinrichting van

autoluw centrum

Het college stelt de raad voor €1.225.000 vrij te maken voor de herinrichting van Vismarkt, Kantoorstraat, Groeneplaats en de Wezentuin en de plaatsing van een toilet voor mensen met een lichamelijke beperking. Daarnaast wil het college besluiten vast te stellen wat de definitie is van autoluw, zodat ook deze centrumplannen verder uitgevoerd kunnen worden.

Het college stelt de raad voor om niet alleen te investeren in de herinrichting van de Vismarkt, de Kantoorstraat en de Groeneplaats, maar ook in bestrating, bloemperken en bankjes in het park en in een openbaar toilet voor mensen met een beperking. De bestrating moet komen op de plaats waar tijdens de optredens de grond nu steeds vertrapt wordt. De investering leidt per saldo tot een extra last van ongeveer €10.000,- per jaar. Over de mogelijkheid om het centrum van Den Burg autoluw te maken zal het college de gemeenteraad voor eind 2018 apart adviseren. Dat gebeurt nadat er is gesproken met de verschillende belanghebbenden, en nadat onderzocht is waar alternatieve parkeerplaatsen gemaakt kunnen worden. Ook belanghebbenden zullen eerst willen weten wat 'autoluw' nou eigenlijk precies inhoudt. In de gemeente Utrecht wordt bijvoorbeeld de volgende definitie gebruikt: "binnenstad waar door de gemeente zoveel mogelijk gepoogd is auto's te mijden en autobestuurders te frustreren teneinde het autogebruik terug te dringen." Een dergelijke invulling van autoluw zal de nodige gevolgen hebben voor bijvoorbeeld ondernemers met zaken aan de Parkstraat en een stuk van de Weverstraat. Op Texel blijft het vooralsnog onduidelijk wat autoluw gaat inhouden, ook wethouder Hercules kon hier op dit moment geen antwoord op geven. Als één van de mogelijke plaatsen voor 'alternatieve parkeerplaatsen' werd door hem bijvoorbeeld de Elemert genoemd.

Nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen over de investering zal het college de uitvoering voorbereiden. Het grootste deel van het werk zal begin 2019 uitgevoerd worden, vooruitlopende op de oplevering van de nieuwbouw op de hoek Vismarkt-Groeneplaats die gepland is voor medio 2019.