Het plan Den Burg Zuid met de rotonde ter hoogte van het notariskantoor.
Het plan Den Burg Zuid met de rotonde ter hoogte van het notariskantoor. Foto: Gemeente Texel

Bouw sporthal al voor de zomer van start

De bouw van de nieuwe sporthal moet al voor de zomer beginnen. Verder wordt de Emmalaan beter ingericht op langzaam verkeer, zodat ook het nieuwe Onderwijscentrum Texel (OCT) - dat in 2019 haar deuren moet openen - gerealiseerd kan worden.

Het college adviseert de gemeenteraad om 2,7 miljoen euro vrij te maken voor de herinrichting van de openbare ruimte in Den Burg Zuid. "Met dit advies streeft het college ernaar om een volgende stap zetten in het transformeren van Den Burg Zuid tot een aantrekkelijk gebied met verschillende maatschappelijke functies voor alle Texelaars. Het herinrichten van de openbare ruimte is nodig om bestaande en toekomstige voorzieningen in Den Burg Zuid op een goede manier met elkaar te verbinden en onderlinge samenhang te versterken", zo schrijft de gemeente in een persbericht.

Vernieuwing Den Burg Zuid

Onderdelen van de geplande vernieuwing van Den Burg Zuid zijn het nieuwe onderwijscentrum, een nieuwe sporthal, nieuwe parkeerplaatsen én ruimte voor evenementen. In de toekomst komen daar mogelijk ook zorgvoorzieningen bij. De toegangsroute naar het gebied wordt ook vernieuwd. "Samen met een groener uiterlijk van de Emmalaan ontstaat een veilige en aantrekkelijke entree van Den Burg. De vernieuwing draagt bij aan de leefbaarheid, het vestigingsklimaat én de toekomstbestendigheid van heel Texel", stelt de gemeente. Zo is de het de bedoeling dat het onderwijscentrum naast onderdak bieden aan alle basisscholen in Den Burg, op andere -bijvoorbeeld administratieve - vlakken ondersteuning kan bieden aan de scholen in de buitendorpen. Ruimte voor evenementen betekent volgens wethouder Hercules niet dat er een compleet evenemententerrein wordt gerealiseerd. "De Groeneplaats is ook geschikt voor evenementen, maar ook dat is geen evenemententerrein." De groenere uitstraling moet onder meer gerealiseerd worden door 'groene waterdoorlatende parkeerplaatsen' en de aanplanting van Inheemse beplanting als eik, esdoorn, es, berk of els.

Versterken en verbinden

Het college heeft veel vertrouwen in de ontwikkeling. "De vele betrokken partijen maken het mogelijk om het hele gebied in samenhang te ontwikkelen. De vernieuwing verbindt oude en nieuwe gebruikers van het gebied en versterkt lokale organisaties, dankzij de combinatie met de OSG, het zwembad Molenkoog, het gemeentehuis en de sportvelden. Door de functies op deze centrale locatie bij elkaar te plaatsen, ontstaat een belangrijke meerwaarde: een duurzame basis voor onderwijs, sport en zorg voor heel Texel."

Start bouw Texels sportcentrum

Nog voor de zomer starten de eerste werkzaamheden in Den Burg Zuid met de realisatie van een moderne, uitgebreide binnensportlocatie voor alle Texelaars. Hierin komt ruimte voor 5 ruime sportzalen, mét tribune en horeca. Het complex zal verschillende binnensportverenigingen huisvesten en het bewegingsonderwijs van basis- en middelbare scholen. `Maar je verkeersplan moet natuurlijk eerst ingericht zijn op de nieuwe situatie, voor je daadwerkelijk het OCT kunt gaan bouwen. Dat plan ligt nu op tafel`, legt wethouder Hercules uit.