Tekort van miljoen

in sociaal domein

De gemeente loopt dit jaar tegen een tekort van bijna een miljoen euro aan in het sociaal domein.

Dat is de verzamelnaam voor onder meer de jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning, hulp aan mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, mantelzorg, passend en omgang met vrijwilligers. Dat zijn allemaal zaken waarover de gemeente sinds 2015 de verantwoordelijkheid heeft.

De gemeente krijgt daarvoor jaarlijks geld van het rijk (ongeveer tien miljoen), maar op een aantal fronten beginnen de kosten op te lopen, waardoor voor dit jaar een gat van €975.000,- in de begroting zit. Dat kan volgens de gemeente nog worden opgevangen met een opgebouwde reserve voor het sociaal domein, maar er is ook een werkgroep ingesteld om de kosten voor de langere termijn weer in balans te krijgen.

De stijging van de kosten zit hem volgens de gemeente in het langer zelfstandig thuis blijven wonen van ouderen, meer mensen met een uitkering en de jeugdzorg. Doordat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen, wordt er meer beroep gedaan op huishoudelijke hulp en begeleiding via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

De stijging van het aantal mensen dat een bijstandsuitkering nodig heeft, is volgens de gemeente nog een nasleep van de crisis en een verhoogde instroom van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) in 2015 en 2016. "Deze mensen doen vrijwel altijd een beroep op een bijstandsuitkering en het minimabeleid omdat ze door taalachterstand en inburgeringstrajecten nog geen werk hebben."

Wat de jeugdzorg betreft, heeft Texel te maken met een toename van het aantal kinderen in de jeugdhulp en een toenemende zwaarte van de problemen die deze jongeren hebben. Volgens de gemeente is er een toename van jeugdigen die vanuit andere gemeenten op Texel in de pleegzorg komen. De gemeente is vervolgens als gevolg van het zogeheten woonplaatsbeginsel financieel verantwoordelijk voor de zorg. "Deze kinderen hebben vaak ook andere vormen van jeugdhulp nodig, maar de gemeente ontvangt geen financiële compensatie voor kinderen die vanuit andere gemeenten hier in de pleegzorg komen." Het is een landelijke trend dat de zwaarte van de problemen van kinderen in de jeugdzorg toeneemt.