Marieke Kooiman, Esther van Zeijlen en Monique den Braven van de Weggeefwinkel.
Marieke Kooiman, Esther van Zeijlen en Monique den Braven van de Weggeefwinkel. Foto: Gerard Timmerman

Weggeefwinkel bij Razende Bol

Wie iets over heeft, levert het in en wie iets van zijn of haar gading tegenkomt, neemt het mee. Gratis en voor niets. Dat is het idee achter de Weggeefwinkel in de bollenschuur van De Razende Bol aan de Pelikaanweg, die opent op zaterdag 24 en zondag 25 februari. Zonder winstoogmerk, alle spullen die overblijven zijn voor het goede doel.

Esther van Zeijlen organiseert de Weggeefwinkel samen met Monique den Braven en Marieke Kooiman van De Razende Bol. Esther: "Het is ontstaan uit een soort opruimwoede. Ik heb, zoals de meeste mensen, veel spullen en dacht: ik neem elke week iets in handen en stel mezelf de vraag: wordt iemand anders hier blijer van dan ik? En dat doe ik dan 52 weken per jaar."

Ze zette haar plan op Facebook. De respons was overweldigend. "Binnen een uur had ik al veel reacties. Ook van Marieke. Zij stelde voor: 'Wij hebben in de winter de bollenwinkel leeg, dan is er wel ruimte voor de een popupwinkel." Zo gezegd, zo gedaan. "Mensen kunnen op afspraak spullen brengen, we hebben inmiddels al een hele berg. Er zit geen enkele financieel doel achter, het is allemaal belangeloos. Het idee is in de eerste plaats een frisse wind door je huishouden, een opgeruimd voorjaarsgevoel en samen een gezellige middag met koffie, thee en wat lekkers. Je neemt wat mee hier naar toe, denk aan huisraad, woondecoratie en kinderspullen (geen witgoed, meubels, fietsen, kleding, etc.). En je kunt ook zelf iets leuks scoren. Iets waar je oog op valt, zonder dat je het vooraf in gedachte had. Da's toch een leuke verrassing. Dat mag trouwens ook zonder dat je hier zelf wat mee naartoe neemt. Het idee is dat mensen met meer spullen komen dat dat ze mee vertrekken. Wat overblijft is voor het goede doel. Denk aan Hulp Oost Europa Texel, Kerkje van Den Hoorn, Rommelkramen Oosterend, Gambia inzameling, Anderstaligen Groep Fontein. Met ook duurzaamheid als bijgedachte. Niet weggooien, maar hergebruiken.

De Weggeefwinkel is op beide dagen open van 12:00 tot 16:00 uur.

Meer informatie, ook over het brengen van spullen, op de Facebookpagina van de Weggeefwinkel.