"Meepraten over

beheerautoriteit"

De Waddeneilanden moeten mee aan tafel zitten tijdens de gesprekken over de komst van één beheerautoriteit voor de Waddenzee.

Daar hebben alle politieke partijen op aangedrongen bij het college. De beoogde beheerautoriteit, opgenomen in de kabinetsplannen van Rutte-III, moet in de toekomst de vervanging worden de diverse overlegorganen die zich nu met de Waddenzee bezighouden.

Volgens de partijen zouden de burgemeesters van de eilanden aan tafel moeten zitten bij de verkennende gesprekken voor de nieuwe beheerautoriteit. De verkenningen worden de komende tijd gehouden. De vraag is onder meer hoe ver de verantwoordelijkheid van de beheerautoriteit gaat reiken en in hoeverre dat het beheer van de eilanden over delen van de Waddenzee gaat raken.

Burgemeester Michiel Uitdehaag waarschuwde de politieke partijen een paar weken geleden al eens tijdens een commissievergadering om alert te zijn op de ontwikkeling van één beheerautoriteit voor de Waddenzee. Hij sloot het toen niet uit dat de beheerautoriteit qua bevoegdheden op Texels terrein kan komen en dat is een punt om in de gaten te houden. "Mijn lijn is dat wij een normale gemeente zijn en graag onze eigen bevoegdheden houden."

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zou de beheerautoriteit zeggenschap moeten krijgen over de gebieden die onder het werelderfgoed vallen, de PKB Waddenzee dan wel het Natura 2000-gebied Waddenzee. Onder beheer wordt vis- en natuurbeheer verstaan, maar ook de taken die voortvloeien uit de werelderfgoedstatus zoals promotie en educatie van en over de Waddenzee.