Nachtelijk Texel.
Nachtelijk Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Raad 2014-2018: zorgen over vermindering openbare verlichting

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de verkiezingen op 21 maart terug op de raadsperiode 2014-2018. Aflevering 13: de openbare verlichting.

Geen onderwerp zoveel besproken op Texel als het verminderen van de openbare verlichting. Het is een plan waarover de gemeenteraad al op 21 november 2012 een besluit neemt en dat in 2014 op het bord van de huidige raad komt. In totaal is er €3,5 miljoen opzij gezet (waarvan €1,4 miljoen van het Waddenfonds en drie ton van de provincie) om alle openbare verlichting op het eiland door led-verlichting te vervangen en waar mogelijk verlichting terug te dringen. De benodigde energie voor de led-lampen wordt opgewekt met zonnepanelen bij Everstekoog.

Het leidt ertoe dat Texel de eerste gemeente in Nederland wordt waar de openbare verlichting energieneutraal is, maar daar gaat op Texel niet direct de aandacht naar uit. Er is vooral veel gemopper te horen dat het op diverse plekken zo donker is geworden. In de gemeenteraad trekt Texel 2010 op 16 december 2015 als eerste aan de bel met de motie 'kruispunten veilig verlicht'. Het college wordt opgeroepen het licht bij kruisingen en rotondes weer aan te doen. De motie krijgt op dat moment geen steun van de andere partijen, omdat het project net pas is begonnen. Henk Jonker (Texel 2010) merkt op dat er veel bezorgdheid is en dat dat niet gebagatelliseerd moet worden. Die bezorgdheid klinkt onder meer op avonden van de dorpscommissies. In de raad van 15 juni 2016 komt de VVD met de motie 'veilig en verlicht' waarin het college wordt opgeroepen de verlichting 's nachts weer aan te doen. Texel 2010 steunt deze motie, de overige partijen willen eerst wachten op een evaluatie van het project. Wethouder Eric Hercules (duurzaamheid) laat intussen geen moment onbenut om de duurzame openbare verlichting te verdedigen.

De evaluatie zou in 2016 moeten plaatsvinden, maar dat wordt uiteindelijk 15 november 2017. Nico Erwich (Texel 2010) en Cees Hoogerheide (Sterk Texel) herinneren het college in de tussenliggende periode een paar keer aan de evaluatie wanneer die op zich laat wachten. Tijdens de evaluatie blijkt dat de gemeente diverse plekken die als onveilig werden ervaren heeft aangepakt. Ook komt een idee voor lichtgevende lijnen op de fietspaden aan de orde, Dergelijke ideeën werden in 2014 ook door de politiek geopperd. In de volksmond blijft de openbare verlichting intussen een onderwerp waar met veelal met zorg over gesproken wordt.