Lara Kiljan, nummer twee op de lijst van de PvdA.
Lara Kiljan, nummer twee op de lijst van de PvdA. Foto: Jeroen van Hattum

"Meer huisvesting op Texel"

Met een tweede plaats op de lijst van de PvdA maakt de 32-jarige Lara Kiljan uit Oosterend bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart kans op een zetel in de gemeenteraad.

Ze woont sinds april 2017 op het eiland, maar kent Texel al van jongs af aan. Haar vader Bert Kiljan woonde tot zijn twaalfde in Den Hoorn. Nadat de familie naar de overkant verhuisd was, bleven ze Texel jaarlijks voor vakanties bezoeken. "Mijn vader en Jan Lap kennen elkaar nog van vroeger en zijn altijd vrienden gebleven."

Een paar jaar geleden kreeg Lara de kans stage te lopen bij Opduin in De Koog, waardoor ze langere tijd op het eiland verbleef. Vorig jaar kreeg haar vriend Wouter Henrichs een baan bij Snelstart, waarna een definitieve verhuizing naar Texel volgde. Zelf werkte ze aantal maanden bij Kaap Noord en sinds kort bij Snelstart.

In haar vorige woonplaats Velp was ze voor de PvdA tweeënhalf jaar raadsvolger (commissielid) in de gemeente Rheden. Ze kreeg de politiek mee via haar vader die acht jaar lang raadslid was. "Vanaf mijn achttiende ging ik mee we als we bij mensen thuis langs gingen. Daar kreeg je met veel boosheid te maken, maar dat heeft me nooit afgeschrikt. Dat heeft eerder gewerkt om ook politiek actief te worden en iets te doen voor anderen."

Als raadslid wil Lara zich onder meer inzetten voor meer huisvesting. Dat is mede op basis van de eigen ervaring dat het lastig is een huis te vinden op Texel. "Dat hoor ik ook van anderen in mijn omgeving." Ander punt is een zorgvuldige omgang met de natuur. "Die is van belang voor de recreatie, dus je moet je nadrukkelijk afvragen hoe je daar met veranderingen omgaat."

Luisteren is een ding waar ze bij haar vorige werk in Velp goed getraind raakte. "Daar zat ik op de klantenservice van het Centraal Bureau Rijvaardigheid en daar had je nog wel eens weerstandsgesprekken als mensen het ergens niet mee eens waren. Dan leer je het wel om te horen wanneer er echt wat aan de hand is of wanneer iemand stoom moet afblazen."

Wat de verjonging dan wel de vergrijzing van het eiland betreft, levert ze een geheel andere bijdrage: ze is vier maanden zwanger. "Tijdens het reces ben ik uitgerekend, dus dat komt hopelijk goed uit."