Bob Rienks, oprichter van Paracentrum Texel en Tessel Air, was zelf enthousiast parachutespringer.
Bob Rienks, oprichter van Paracentrum Texel en Tessel Air, was zelf enthousiast parachutespringer. Foto: Familie Rienks

Avontuurlijke pionier en para-ondernemer

Avonturier, para-pionier en ondernemer. Van toepassing op Bob (Boijen) Rienks, oprichter van Paracentrum Texel en Tessel Air en in 1984 uitgeroepen tot "Texelpromotor van het jaar". Hij overleed zondag plotseling. Hij werd 71 jaar.

Rienks leerde zelf springen in Frankrijk, want tot 1965 was parachutespringen in Nederland nog verboden. De Friese boerenzoon kwam in 1968 naar Texel als leider van de Nederlandse Skydivingclub 'Flying Dutchmen' tijdens Oosterend Present, waar hij met zijn team een demonstratie vrije val parachutespringen gaf. Toeschouwers hielden de adem in toen de para's van een hoogte van 3500 meter een vrije val van 75 seconden maakten en toen hun valscherm opentrokken.

Na de Technische Hogeschool ging hij naar Nijenrode. Daar zag hij in dat parachutespringen een grote sport kon worden. Hij zag in Texel een uitstekende locatie voor een paraschool, waarmee hij in 1969 van start ging. Volgens de overlevering in een voormalige koeienstal, maar Willem (Sjeik) Bakker die destijds shows met Rienks sprong, herinnert zich ook dat in de bunker chutes werden gevouwen. Parachutes waren in die tijd nog rond en de vrije val was voorbehouden aan zeer ervaren springers. In de jaren zeventig werd het springen steeds populairder, deed de rechthoekige parachute zijn intrede en ontwikkelden de vrijevaltechnieken zich rap.

De paraschool groeide snel. Als militairen een aantal sprongen hadden gemaakt, ontvingen ze zo'n "wing". Die was gewild, maar om die te halen waren er beperkte mogelijkheden. De animo was bij de start van de paraschool zo groot dat Rienks meteen militairen kon opleiden. In 1971 ging hij een samenwerking aan met de Nederlandse Jeugdherbergcentrale, die sportieve vakanties op Texel wilde aanbieden. De klanten stroomden binnen. Zijn bedrijf ontwikkelde zich, met de focus op exclusiviteit en intensieve persoonlijke aandacht. Voor de "kleine beurs" startte hij een eendagscursus. Hij ging een samenwerking aan met Zeilcentrum Texel. Als niet kon worden gesprongen, was surfen of zeilen wel mogelijk. "Dan lopen de cursisten niet te balen."

Paracentrum Texel verhuisde al snel naar een hangar op het vliegveld en vervolgens naar de huidige, moderne locatie op het vliegveld. In 1984 werd Bob Rienks uitgeroepen tot "Texelpromotor van het jaar". Een blijk van waardering voor het succesvol leiden van zijn bedrijven, maar bovenal vanwege zijn inspanningen Texel op veel plaatsen te promoten. Jaap Drijver, destijds voorzitter van ondernemersvereniging TVO: "Rienks nam op geheel eigen wijze het voortouw in het invoeren van reclamecampagnes. ("Avontuurlijke vakanties"), waarvan het effect afstraalde op het hele eiland. Als een doorgewinterde reclameman wist hij steeds vanuit een nieuwe optiek de aandacht op het grootste Waddeneiland te vestigen." Rienks rekende destijds uit dat het Paracentrum verantwoordelijk was voor 15.000 tot 18.000 toeristische overnachtingen op het eiland. De faam van Texel als para-locatie is wereldwijd. Backpacker Travel, een internationale reissite, riep Texel uit tot "The World's Best Skydiving Locations". Negatieve publiciteit ontstond in 1995, na een inval van de FIOD. Rienks deed het af als "stemmingmakerij".

Bestuurlijk was Rienks ooit actief bij TVO en als afgevaardigde van het MKB bij de Kamer van Koophandel in Alkmaar.