Piet en Klaas Uitgeest in hun bloemenkas. Ze doen mee aan de Texelse presentatie op de Lentetuin in Breezand, van 1 tot en met 5 maart.
Piet en Klaas Uitgeest in hun bloemenkas. Ze doen mee aan de Texelse presentatie op de Lentetuin in Breezand, van 1 tot en met 5 maart. Foto: Gerard Timmerman

Volop lente in de bloemenkas van Uitgeest

Volop voorjaar in de bloemenkas van de familie Uitgeest aan de Maaikeduinweg. De tulpen die ze broeien gaan de hele wereld over, zelfs naar Korea. Maar zijn van 1 tot en met 5 maart ook te bewonderen op de Texelse bolbloemenpresentatie in de Lentetuin in Breezand.

Het is een graadje of 18, 19 in de kas. Aangenaam, maar niet te warm, zodat de tulpen niet te snel groeien. "Wij telen een zware bos tulpen, niet voor in de supermarkt, maar voor in de speciaalzaak. Het meeste van wat wij broeien gaat voor export." Tulpen in allerlei kleuren, combinaties en vormen, die luisteren naar bijzondere namen. Zoals de rijk gevulde oranje Queensday. Of de roze oranje Mango Charm. "Deze hebben we via de gebroeders Ran. Er wordt maar weinig van geteeld en alles gaat naar dezelfde exporteur. Deze gaan voor export naar Zuid-Korea."

Vijfde generatie

Piet Uitgeest vertelt met passie over de tulpenbroei. Hij runt het bloembollenbedrijf samen met echtgenote Ingrid en zoon Klaas, de vijfde generatie Uitgeest die vanaf 1907 bloembollen teelt op Texel. Een groot deel van de herfst en winter staat het bedrijf in het teken van de broeierij van tulpen. Uit bollen die ze zelf telen, maar de meeste komen dit jaar van de Westfriese kleigronden. "In die bollen zit veel groeikracht, en dat levert mooie zware bossen tulpen. We kiezen de soorten op basis van wat goed in de markt ligt, maar bij voorkeur ook rassen waarvan de bollen makkelijk groeien. De bol die overblijft ('afgebroeid') gebruiken we weer als plantgoed. Wij kunnen hier niet beregenen zoals aan de overkant, daarom telen we het liefst groeikrachtige rassen." De prijzen van de bloemen stemmen tot tevredenheid. "Door de droogte en hitte tijdens het groeiseizoen zijn de bollen wat minder gegroeid en is het aanbod wat schaarser. Daardoor is de markt op dit moment goed."

Het broeien van tulpen waarbij de bloei,die normaal in april of mei plaatsvindt, een paar maanden naar voren wordt verschoven, is secuur werk. "We bootsen in de schuur de natuurlijke temperatuurcyclus na die een tulp nodig heeft om te gaan bloeien. Eerst warmte en dan een week of zestien koude, om de bloemontwikkeling in het goede stadium te brengen. Het steekt heel krap."

Als de bollen genoeg koude hebben gehad, worden ze geplant. Dat gebeurt in grote platte kisten die worden gevuld met potgrond. Daarop worden de bollen gestort en handmatig rechtop en op de goeie afstand gezet. Voor de stevigheid komt daarop zand. Eenmaal in de kas duurt het een week of twee, drie, alvorens ze plukrijp zijn. Klaas: "We laten ze niet volledig in bloei komen. De meeste soorten plukken we zodra de punt van de bloem begint te kleuren. Ze moeten nog een hele reis maken en zo heeft de consument er het langst plezier van."

Lentetuin Breezand

Het oogsten gebeurt zeven dagen in de week, de natuur heeft op zondag nu eenmaal geen pauze. Maar met wat hulp is het plukken in een paar uur gebeurd. Als de bloemen zijn gebost, gaan ze op transport naar de veiling in Rijnsburg, om de hele wereld over te gaan.

De bloementeelt speelt zich voornamelijk achter de schermen af. "Maar we vinden het ook leuk en belangrijk om als bloembollenvak naar buiten te treden. Om te laten zien dat op Texel ook veel bollen worden geteeld. Daarom doen we mee aan de Lentetuin in Breezand."Samen met de gebroeders Ran, Piet van Groningen, Arie Lap, Hans Smit en Johannes van Heerwaarden verzorgen ze een bloemenstand op de showtuin die van donderdag 1 tot en maandag 5 maart is te zien in Breezand. Met tulpen, narcissen, krokussen, blauwe druifjes, sneeuwklokken en Leucojum (zomerklokje).