Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Zorg en ergernis over gaten in weg en berm

Gaten in het asfalt en bermen die stuk zijn gereden. De staat van onderhoud van wegen en bermen in het buitengebied is in toenemende mate een bron van zorg en ergernis. De gemeente heeft de situatie in kaart gebracht, volgende week komt het college met een rapportage. Opknappen en vernieuwen gaat veel geld kosten.

Een rit over de Postweg wordt door menigeen als een stuiterparcours ervaren. Maar ook de Stolpweg bij Den Hoorn heeft het zwaar te verduren en zo zijn er tal van andere wegen die in meer of mindere mate slijtage vertonen. Ook de bermen hebben het zwaar te verduren. Langs de Oosterenderweg en binnenwegen door Spang, door Eierland en andere delen van Texel heeft de berm veel weg van een gatenkaas. Passeren is op deze smalle wegen en hachelijke zaak geworden en bij slecht weer spat de modder over de wegen, met alle nadelige gevolgen voor de veiligheid.

Er zijn meerdere oorzaken. Slijtage van asfalt en zwaardere belasting van het wegennet, hogere verkeersintensiteit, weersinvloeden, etc. Bij de bermen hebben de natte herfst en winter er geen goed aan gedaan. Graskeien die langs bepaalde wegen zijn geplaatst zorgen voor verbetering, maar op veel plekken is dit niet gebeurd. Overigens hebben graskeien plaatselijk ook te lijden onder het zware verkeer, zoals grondtransport. Zoals langs de Postweg. Zorgen over schade aan het wegennet als gevolg van transport van grond die vrijkomt bij natuurontwikkeling kwamen dinsdag ter sprake tijdens de rondleiding door de Hanenplas (zie pagina 9). Volgens de provincie draait de aannemer op voor reparatie van eventuele schade. Voor aanvang van het grondwerk is echter geen nulmeting gedaan. Maar de gemeente meldt dat Gemeentewerken na afloop van het werk de wegen wel schouwt. "Na het werk op Dorpzicht is dat al gebeurd. Eventuele slechte plekken die worden geconstateerd, worden dan aangevuld. Dat moet op kosten van de aannemer gebeuren", vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Het college komt volgende week met een informatiebrief over de wegen en bermen en de verwachte kosten die moeten worden gemaakt voor het opknappen/verbeteren. Wethouder Hercules vertelde bij de persbriefing deze week dat het om aanzienlijke bedragen gaat, die de draagkracht van de gemeente te boven gaan.