"Tien miljoen euro"

Texel zou tien miljoen euro per jaar kunnen ophalen met het Texelvignet. Dat stelt Frits Langeveld in een berekening in een ingezonden brief die maandag op de website van deze krant heeft gestaan.

Langeveld maakt een berekening op basis van 1,6 miljoen pae (personenautoequivalent) die jaarlijks met de boot worden vervoerd. Hij komt in zijn berekening vervolgens uit op 530.000 pae aan unieke toeristen aan wie een parkeerheffing kan worden opgelegd. Een Texelvignet voor een geheel jaar kost €20,-. Dat bedrag maal 530.000 maakt €10,7 miljoen waarbij Langeveld een correctie van zeven ton toepast omdat volgens hem "geen enkele controle helemaal waterdicht is".

De berekening levert Langeveld op de social media bijval op, maar ook kritiek. Zo wordt onder meer gesteld dat hij voorbij gaat aan gasten die meerdere keren per jaar met de auto naar Texel komen of op de fiets gaan en dat zijn berekeningen niet zijn onderbouwd. Volgens Langeveld is er rekening gehouden met repeterende bezoekers die maar één keer een Texelvignet kopen. De gemeente, verantwoordelijkheid voor het Texelvignet, zegt de berekeningen voor kennisgeving aan te nemen. Langeveld kwam ermee naar aanleiding van discussies over het toerisme die afgelopen weekend op TV NH werden gevoerd. Hij heeft de berekeningen ook op zijn eigen Facebookpagina staan.