Wat ik zeggen wou

Drukte

Afgelopen week werd er door lokale politici en vertegenwoordigers van brancheorganisaties gediscussieerd over de stelling 'Is Texel te druk'. Grosso modo was de conclusie dat de drukte nog net te doen is, maar dat maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat het de spuigaten uit loopt. Maar wat is nu precies 'drukte' Ligt die grens niet voor iedereen anders. En als het erg druk voelt, is dat dan negatief of positief?

Regelmatig ontvang ik in voor-, hoofd- en naseizoen vrienden en familie van de overkant. Ik heb tot nu toe nog nooit een onvertogen woord over drukte op Texel gehoord. Sterker, men waardeert de Texelse rust en ruimte en ervaart die rust ook in het hoogseizoen daadwerkelijk.
Het onderzoek van de VVV (de Texel-monitor) staaft deze bevinding. De meeste bezoekers komen voor de rust en de ruimte en 86 procent geeft aan niets te missen. Van de overige 14 procent geeft men aan dat er buiten het seizoen te weinig open is. Als we het dus over 'drukte' hebben, dan is dat niet vanuit toeristisch perspectief. Het maximum aantal toeristische bedden op Texel is vastgesteld. Toeristische druk wordt dus al gereguleerd, dus waarom zo ingewikkeld ? Gewoon tellen, beleid (her) formuleren en handhaven, zou je denken.

Is er misschien iets anders aan de hand. Wordt er meer drukte ervaren doordat het seizoen is verbreed of ligt het aan de toegenomen mobiliteit? Men pakt wellicht eerder de auto en het aantal passagiers per auto neemt af. Dat leidt dan tot een toename van autodruk bij gelijkblijvende toeristische capaciteit. In het gesprek werd door vrijwel alle aanwezigen de automobiliteit als boosdoener aangewezen en als oplossing opperde men onder andere dat de 'toerist' moest worden gestimuleerd de auto te laten staan. Dat klinkt heel nobel en misschien wel haalbaar. Of toch niet?

Want welk type toerist gaat met auto op vakantie en laat hem vervolgens tien km voor de eindbestemming staan? Ik, als mijn familie op Ameland bezoek. Dan hebben we voor ieder een reistas en een fiets mee. Want de boottocht is best prijzig en je moet nog reserveren ook. Maar waarom zou je de auto in Den Helder laten staan? Omdat de boottocht te duur is, omdat je moet boeken? Omdat je uren moet wachten voor een overtocht? Omdat parkeren op het eiland onbetaalbaar is? Nee, ik denk dat de auto zo met vakantiebagage is volgepakt, dat parkeren in een garage geen overweging is. Ook de wachttijd is te overzien vanwege ons uitstekend functionerende veer en zelfs het parkeren op Texel kost maar €20,- voor een heel jaar.

Hoe komt het, ondanks de beddengrens, dan dat we de drukte als vervelend ervaren? Zijn we verwend? Misschien? Zijn er te veel dagjesmensen? Volgens mij rijden die naar het strand, dus daar heb je weinig last van. Groeit het aantal bedden buiten het blikveld van de instanties? Ik denk het wel, maar is dat significant?

Ligt het negatieve gevoel van toeristische drukte misschien niet bij de parkeerdruk in de dorpen in het hoogseizoen. Kan deze druk niet het gevolg zijn van de abonnementsgedachte van het Texelvignet? Sinds de introductie van het parkeervignet is het regulerende effect van parkeergeld verdwenen. Met een abonnement kun je overal parkeren. Soms met parkeerkaart, maar het parkeergeld is al betaald. Dus waarom niet met de auto? Het parkeervignet straalt een 'All you can eat mentaliteit' uit en de gemeente benoemt het ook: "Met een Texel e-vignet kunt u onbezorgd parkeren in de dorpen en bij de strandslagen." Dit beleid staat bijna haaks op de gepresenteerde oplossingen.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik na vijf maanden herfst eigenlijk wel uitkijk naar de wachtrijen voor de boot en kassa. Ik erger mij wel aan de toerist die 50 km rijdt waar je 80 km per uur mag. Dan vind ik het soms wel te druk op Texel. De toerist niet. Die geniet blijkbaar gewoon van de rust en de ruimte.

Kees Groenewoud,

Den Burg.