Marco van Duivenbooden, Michiel Uitdehaag en Heino Huizing tekenden het convenant.
Marco van Duivenbooden, Michiel Uitdehaag en Heino Huizing tekenden het convenant. Foto: Jeroen van Hattum

Nieuw convenant veilig uitgaan

Koninklijke Horeca Nederland afdeling Texel, politie, gemeente en Openbaar Ministerie hebben een nieuw convenant voor veilig uitgaan op Texel getekend.

Daarin staan afspraken over samenwerking om het uitgaan op Texel veilig te houden. De samenwerking bestaat al sinds 1999 en wordt eens in de zoveel tijd opnieuw in een convenant bekrachtigd. Dat gebeurde dinsdagavond tijdens een ledenvergadering van Horeca Texel in De Compagnie in Oudeschild.

Burgemeester Michiel Uitdehaag zei daar, trots te zijn op de wijze waarop de horeca met regels omgaat. "Ik spreek ook collega's van gemeenten waar de horeca een stuk minder is georganiseerd dan hier." Hij noemde het van belang dat er een eerlijk speelveld is wat betreft het schenken van drank en het optreden van de gemeente bij overtredingen. Volgens de burgemeester doet de horeca het best aardig, maar er gaan ook dingen mis. Een café in Den Burg kreeg recent voor de tweede keer in korte tijd een boete wegens schenken aan minderjarigen. "Dan treden we op."

Hij riep de mensen uit de horeca op om melding te doen van ongenode gasten in de horeca, zodat er ingegrepen kan worden, eventueel met gebiedsverboden. De burgemeester stelde aan de hand van twee boetes van de NVWA voor roken onder een afdak het belang van aansluiting bij een brancheorganisatie aan de orde. De boetes waren voor twee bedrijven die niet bij de horeca waren aangesloten, terwijl de brancheorganisatie net had doorgeven wat wel en niet goed was. De jaarvergadering werd door ongeveer dertig leden bezocht.