Pepijn Lijklema, nummer twee op de lijst van D66.
Pepijn Lijklema, nummer twee op de lijst van D66. Foto: Jeroen van Hattum

"Promotie voor jonge mensen"

De 37-jarige Pepijn Lijklema uit Den Burg is één van de kanshebbers voor een zetel in de nieuwe gemeenteraad. Hij staat tweede op de kieslijst van D66.

Lijklema kwam tien jaar geleden in aanraking met Texel toen hij als student Industrieel Ontwerpen onderzoek deed naar het vervangen van de openbare verlichting door led-verlichting. Het beviel hem goed en hij vestigde zich op het eiland. Hij heeft een duurzaam adviesbureau en haalt via TexLabs geregeld studenten voor onderzoek naar Texel.

Drie jaar geleden kwam Lijklema in contact met raadslid Astrid van de Wetering over het basisinkomen en korte tijd later kreeg hij de vraag of hij actief wilde worden binnen D66. "Dat beviel me erg goed als progressief-liberaal." Sinds de toetreding heeft hij vrijwel elke raads- en commissievergadering in de raadzaal bijgewoond. Hij is ook lid van de tweede lichting jonge mensen die een opleiding volgen in de Bestuursklas.

Als raadslid zou Lijklema zich willen inspannen om meer jonge mensen op het eiland te krijgen. Met behulp van grafieken van het CBS laat hij zien hoe het aantal jongeren afneemt en het aantal ouderen groeit. "Dat betekent dat we voor werk in bijvoorbeeld de zorg of de horeca snel meer jonge mensen moeten hebben. Daar moet rap beleid voor komen."

Volgens hem heeft Texel alles om aantrekkelijk te zijn voor jonge mensen, maar moet dat wel onder de aandacht worden gebracht. "We maken altijd promotie voor toeristen, maar we zouden ook promotie voor jonge mensen moeten maken. Ik ben zelf ook blijven hangen, omdat hier op het gebied van innovatie veel mogelijk is. En Texelaars zijn ondernemend en zelfvoorzienend. Elders had ik misschien meer kunnen verdienen, maar hier kan veel meer dan in een grote stad."

Hij wil zich ook sterk maken voor meer betaalbare huisvesting, het liefst in de vorm van tiny houses. "Je moet niet blijven hangen in de gedachte dat je een gemeente bent die krimpt; je moet werken aan groei. Dat zijn zaken die de afgelopen jaren in de gemeenteraad zijn blijven liggen, omdat je daar weinig jonge mensen had die daarmee bezig waren."