Bed and breakfast mag in elk woonhuis op Texel.
Bed and breakfast mag in elk woonhuis op Texel. Foto: Ton Zegers

Raad 2014-2018: geen rem op groei van bed- and breakfast

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de verkiezingen op 21 maart terug op de raadsperiode 2014-2018. Aflevering 11: bed- and breakfast.

Het komt bijzonder over. De gemeenteraad wil graag duidelijkheid creëren over bed- and breakfast op Texel, maar het onderwerp is een punt van zorg als het over de toeristische slaapplaatsen gaat. De duidelijkheid moet er komen als de raad op 12 maart 2014 (vlak voor de vorige raadsverkiezingen) unaniem een gedoogregeling voor bed- and breakfast opstelt. Dat is dan al sinds jaar en dag gebruikelijk op Texel, maar het moet in bestemmingsplannen beter worden vastgelegd. Per woning mogen maximaal zes bedden dan wel maximaal drie kamers voor bed- and breakfast zijn. Wonen moet de hoofdfunctie zijn. Wie kan aantonen dat vóór 1 januari 2012 meer dan zes bedden of meer dan drie kamers in gebruik waren, maakt volgens de gedoogregeling kans op een uitzondering.

De gemeente ontvangt 22 meldingen voor een uitzondering, waarvan in 2015 elf aanvragen worden gehonoreerd.

De pijn zit hem echter in het feit dat het aantal verblijven voor bed- and breakfast niet begrensd wordt in de nieuwe nota Verblijfsrecreatie. Daardoor kunnen zonder rem nieuwe toeristische bedden ontstaan, terwijl het intussen onduidelijk is hoeveel toeristische bedden er in totaal zijn. De vrees is dat de grens van 45.000 al wel eens overschreden kan zijn. 10 voor Texel verzoekt het gemeentebestuur in augustus 2016 antwoord te geven op de vraag hoeveel recreatieve slaapplaatsen er werkelijk in gebruik zijn. Texels Belang en Eiland Belang leggen die vraag voor in de raad van 21 september 2016, maar hij wordt niet in stemming gebracht.

De gemeente houdt een inventarisatie en meldt in december 2017 dat Texel 183 adressen kent met bed- and breakfast. De provincie presenteert begin dit jaar een onderzoek naar Airbnb waarin eveneens 183 woningen op Texel worden genoemd (811 bedden en 414 slaapkamers). De VVV benoemt op haar site 154 accommodaties met bed- en breakfast.

Opmerkelijk: in het onderzoek van de provincie wordt gesproken over "45.500 slaapplaatsen van overige verblijfsrecreatie" op Texel. Dat is een ander getal dan de 44.000 slaapplaatsen die in 2008 zijn genoemd in een normtelling. Dat getal kwam destijds, volgens het toenmalig toeristisch kennisinstituut, overeen met een werkelijke bezetting van 38.000 bedden in het hoogseizoen. Kortom: ondanks alle cijfers is het lastig aan te geven hoeveel toeristische bedden er op Texel zijn.