Geen glas meer bij Culinair en Broadway

Texel Culinair in De Koog en Broadway in Den Hoorn mogen dit jaar geen gebruik meer maken van echte glazen. Dat heeft burgemeester Michiel Uitdehaag aan beide evenementen laten weten.

Het kwam woensdagavond aan de orde nadat Nick Ran (VVD) de burgemeester om opheldering had gevraagd. De betrokken organisaties waren niet blij met de verandering. Dat werd bevestigd door Uitdehaag. Hij had ze zelf van het besluit op de hoogte gebracht. Volgens hem is het een maatregel uit voorzorg, mede op advies van de hulpdiensten.

Het gebruik van glaswerk is bij Broadway en Texel Culinair tot nu toe altijd goed gegaan, maar het zijn evenementen waar het druk kan zijn, waardoor echt glas een risico kan zijn. Dat was voor de burgemeester aanleiding om het gebruik uit voorzorg aan banden te leggen. Meespelend daarbij was dat het twee evenementen zijn die tot laat in de avond doorgaan. Volgens de burgemeester zijn er tegenwoordig kunststof glazen die goed als alternatief gebruikt kunnen worden en dat had hij ook laten meewegen bij zijn besluit.

Strender Pop en het Speciaal Bier Festival mogen wel gebruik blijven maken van echt glas. Bij Strender Pop gaat het dan om de glazen flesjes die traditiegetrouw door de jeugd worden opgehaald, zodat ze er wat aan kunnen verdienen. Meespelend is dat Strender Pop ook om 21:00 uur is afgelopen. Hetzelfde gold voor het Speciaal Bier Festival in Den Burg. Dat is ook voor 21:00 uur klaar.