De Kunst….

Als ik bij de kapper binnenkom, begin ik het liedje te zingen: "Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent….." Ze begint door het haar te woelen, ik heb gelukkig geen luizen of neten, die langdurig op het hoofd kunnen logeren maar dit liedje blijft wel zeer langdurig hangen. "De Luizenmoeder", het leuke programma van de zondagavond met 4 miljoen mensen die gekluisterd aan de buis genieten. Moeders zingen het lied als ze de kinderen naar school brengen en de carnavalshit van Andre van Duin is geboren.

Er is zelfs een Limburgse versie gemaakt, want Limburgers hebben zo hun eigen spreektaal, zeker met carnaval. Daar komt in de feestzalen geen Hollands lied op de Vastenavond aan te pas. De prins carnaval afkomstig uit Venlo: Lex Uiting maakte ook een prachtig lied, met bijpassende clip: "Nao 't Zuuje ", hij verovert er heel het zuiden mee. Onder de rivieren wordt er feest gevierd, zoals ze bijna nergens anders kunnen. Het is bijna 11 februari.. Het is een grote traditie, machtige praalwagens en prachtige pakken.

Prins Carnaval bezoekt het ziekenhuis en neemt een bijna verheven plaats in. De patiënten in bed zijn vereerd en zingen mee, zonder gebit maar met stralende ogen. Zingen, ja muziek doet iets met ons. Als ik met de dochter het centraal station van Utrecht op loop klinkt uit het draaiorgel: "Hallo allemaal , wat fijn dat je er bent , ben je voor het eerst hier of ben je al bekend…." De mensen neuriën en zingen mee.

We zijn op weg naar een musical :"On your feet" en hebben een goede zin. In de morgen vroeg vertrokken met de pont voor de bruidsjurk. De jurk der jurken. Zomaar ineens is die kleine blonde griet die het liefst trakteerde op Finse koek op de Bruinvis, die met ballet als een elfje huppelde, een volwassen vrouw geworden. Een vrouw die weet wat ze wil, een goede baan, een huis, een lieve man die op zijn knieën ging in de sneeuw, een mooie jurk, feestelijke bloemen, een tuinfeest, lampionnen, vlaggetjes en natuurlijk muziek. Nou die muziek krijgen we ….

Een schitterende show boordevol bekende hits van de beroemde Gloria Estefan, en de Miami Sound Machine. Wervelend en meeslepend, van het begin tot het eind, ze komen zelfs dansen en zingen tussen de voorste rijen in het publiek waar we zitten. Een gewoon burgermeisje, van Cubaanse afkomst, dat met haar talent de wereld verovert. Prachtig. "Weet je wel dat de mannen hun baarden moeten laten staan?" De kapster masseert mijn hoofd, ik doezelde net wat weg. "Het thema is kunst, allerlei kunst, heb je het gehoord Jozien?" Ik knik, dit jaar weer een Oosterend Present. Het zou geweldig zijn als er een leuk lied uit voort kwam , het heeft een verbindende factor: "Allemaal naar Oosterend, wat een baard heeft mijn vent" Ik zal de luizenkam opsnorren voor kapitein roodbaard. We hopen dat iedereen meedoet en kan genieten , dat is misschien wel de grootste kunst!

Jozien