Robbert-Jan van den Berg, wethouder Huisman, Alice Reijnders en Erwin van der Linde.
Robbert-Jan van den Berg, wethouder Huisman, Alice Reijnders en Erwin van der Linde. Foto: Gerard Timmerman

Leerlijn fietstechniek van start

Werkzoekenden de kans bieden werkritme op te doen en het vak van fietstechnicus te leren. Dat is de doelstelling van de samenwerkingsovereenkomst voor de nieuwe leerlijn Techniek.

De handtekeningen voor de samenwerking voor de opleiding tot fietstechnicus zijn donderdag gezet door wethouder Hennie Huisman van de gemeente, Erwin van der Linde van Van der Linde Fietsen en Robbert-Jan van den Berg van Innovam, opleidingsinstituut voor de mobiliteitsbranche.

Werkzoekenden krijgen hiermee de kans weer werkritme op te doen en de basis van een vak leren. In dit geval als fietstechnicus. Het is een leertraject van zes maanden waarbij Innovam met lesmateriaal naar het eiland komt. Verdeeld over de leerperiode verzorgt Innovam op locatie tien lesdagen. De kennis die daarbij wordt opgedaan over de fietstechniek, kan vervolgens in de praktijk worden gebracht bij Van der Linde. Het rijwielbedrijf richt voor de leerlijn in De Koog een nieuwe werkplaats in met de modernste materialen, waar deelnemers aan de leerlijn praktijkervaring kunnen opdoen. Ze werken onder leiding van een leermeester van Van der Linde. "De werkplaats functioneert als een echt bedrijf waarin de deelnemers meedraaien." Er wordt gewerkt aan onderhoud en reparatie van huurfietsen. "Voorheen deden we dat in de winter, maar die periode wordt steeds korter doordat het toeristenseizoen steeds langer wordt", aldus Van der Linde. "Een mooie samenwerking en ik denk ook een mooi voorbeeld voor andere regio's in het land", vertelt Van den Berg.

De eerse opleiding start in maart, er doen tien mensen aan mee. Het leren gebeurt onder begeleiding van trajectcoach Alice Reijnders van De Bolder. Wethouder Hennie Huisman: "Zo proberen we mensen te helpen die moeite hebben een arbeidsplek te vinden. Door scholing aan te bieden en werkervaring op te doen." Denk aan mensen met een taalachterstand, fysieke, psychische of andere problemen. Dit is een van de zes leerlijnen (Zorg, Groen, detailhandel, schoonmaak, Horeca en Bouw en techniek) die de gemeente in samenwerking met onder meer De Bolder en werkgevers ontwikkelt om werkzoekenden te ondersteunen naar werk.