"Wees alert op beheerautoriteit"

De politieke partijen moeten alert zijn op de ontwikkeling van één beheerautoriteit voor de Waddenzee.

Die boodschap gaf burgemeester Michiel Uitdehaag woensdagavond af tijdens de commissievergadering. Uitdehaag sloot niet uit dat de beheerautoriteit qua bevoegdheden op Texels terrein kan komen en dat is een punt om in de gaten te houden. "Mijn lijn is dat wij een normale gemeente zijn en graag onze eigen bevoegdheden houden."

De beheerautoriteit is iets dat nog in prille ontwikkeling is. Bedoeling is dat dit één orgaan wordt dat zich gaat bezig houden met het beheer van de Waddenzee. Dat is nu in handen van diverse organisaties, maar er klinkt al jaren van meerdere kanten dat het beheer over de Waddenzee in één hand zou moeten komen.

Het nieuwe kabinet-Rutte maakt daar werk van en heeft in het regeerakkoord opgenomen dat er één beheerautoriteit moet komen. De ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) hebben recent in een brief aangegeven dat er verkenningen worden uitgevoerd om tot de beoogde autoriteit te komen.

Volgens die brief zou de beheerautoriteit zeggenschap moeten krijgen over de gebieden die onder het werelderfgoed vallen, de PKB Waddenzee dan wel het Natura 2000-gebied Waddenzee. Dat is vrij vertaald het water. De gemeentebesturen van de vijf Waddeneilanden hebben zeggenschap over het land, maar ze hebben ook elk delen van de Waddenzee binnen de gemeentegrenzen waar ze zeggenschap hebben en daar kunnen met de komst van de beheerautoriteit mogelijk knelpunten ontstaan.

De burgemeester liet weten dat het evengoed allemaal mee kan vallen, maar hij vond het wel belangrijk al in een vroeg stadium een signaal af te geven. "Dat doe ik liever dan over een half jaar met gebogen hoofd een vervelende mededeling te moeten doen."

De VVD opperde woensdagavond het idee om de nieuwe beheerautoriteit eventueel te huisvesten op Texel, maar daar hield de rest nog even de boot af. Opgemerkt werd onder meer dat Texel moet oppassen straks bij de andere Waddeneilanden gezien te worden als 'de grote broer' die alles wil hebben. De burgemeester gaf het advies ideeën voor eventuele huisvesting van de beheerautoriteit eerst eens goed met andere gemeenten in de omgeving te bespreken. Texels Belang gaf de waarschuwing dat de beoogde beheerautoriteit geen extra bestuurslaag mag worden. "We moeten voorkomen dat het een orgaan wordt dat zeggenschap op het eiland gaat krijgen."