De Schulpengat tijdens de laatste vaardag.
De Schulpengat tijdens de laatste vaardag. Foto: Jeroen van Hattum

Geen huisvesting op Schulpengat

Eiland Belang neemt het eigen beleid van de gemeenteraad met betrekking tot de huisvesting van seizoenspersoneel niet serieus.

Die kritiek kreeg Jan Aris Eelman (Eiland Belang) woensdagavond om de oren van wethouder Eric Hercules bij de bespreking van zijn plan om de Schulpengat te gebruiken voor de huisvesting van seizoenspersoneel. Eelman kreeg er geen enkele steun voor van de andere partijen.

Zijn idee was om woonunits aan boord van de dekken van de veerboot te zetten. Dan zouden die niet ergens ruimte op het eiland in beslag hoeven te nemen. Volgens Eelman behoudt de boot, die te koop staat voor bijna twee miljoen euro, zijn sloopwaarde waardoor het geen punt zou zijn om daar een investering in te doen.

Jur Schuiringa (VVD) vroeg zich waarom je een boot zou kopen om units op te plaatsen als die units ook aan bijvoorbeeld aan de westkant van Den Burg geplaatst zouden kunnen op de plek waar vroeger nog een tijdje de Skeve Huze hebben gestaan. Henk Jonker (Texel 2010) wilde weten in hoeverre Eelman de mogelijkheden serieus had bekeken en Edo Kooiman (TB) vond het opmerkelijk dat voor dit idee opeens de portemonnee getrokken zou mogen worden. Cees Hoogerheide (Sterk Texel) noemde het verkiezingsretoriek en trok een paralel met de renovatie van de ss Rotterdam (in Rotterdam) waarop een verlies van 230 miljoen werd geleden toen het werd omgebouwd tot hotel. Nils Lely (PvdA) sprak van 'Hotel de Botel' en noemde het plan weggegooid geld.

Schuiringa probeerde nog een positieve draai aan de behandeling te geven met de opmerking dat Eelman in ieder geval het onderwerp huisvesting van seizoenspersoneel op de agenda had gezet. Eelman merkte vervolgens op dat hij zijn motie wel wilde intrekken als er nader over dat punt gesproken kan worden, maar die manier van handelen viel meteen verkeerd bij Jaap Vlaming (GroenLinks). Wethouder Hercules stelde daarop onomwonden dat Eelman het onderwerp huisvesting van seizoenspersoneel "in het belachelijke aan het trekken was", onder meer omdat er volgens eerder vastgesteld beleid van de raad mogelijkheden zijn om seizoenspersoneel te huisvesten.