De Thijsseschool, de komende tijd nog gewoon in gebruik als basisschool.
De Thijsseschool, de komende tijd nog gewoon in gebruik als basisschool. Foto: Gerard Timmerman

Raad wil alternatieven voor cultuurcentrum

Het college moet met meer alternatieven voor de herhuisvesting van Artex, de bibliotheek en Young 4 Ever komen. Die boodschap kreeg wethouder Eric Hercules woensdagavond van de politieke partijen tijdens de commissievergadering.

De partijen gingen niet zomaar mee in het idee om Artex, de bibliotheek en Young 4 Ever te herhuisvesten op de locatie Thijsseschool in Den Burg. Dat zou dan gecombineerd moeten worden met een theaterfunctie en een dorpshuisfunctie voor Den Burg, zodat er een cultuurcentrum ontstaat.

De partijen onderschreven de noodzaak van een verhuizing van Artex, omdat d'Ouwe Ulo - waar de kunstenschool en Young 4 Ever zitten - al jaren in slechte staat is. Ze wilden echter wel wat meer mogelijkheden horen. Peter van Sijp (VVD) vond dat er nu te groot wordt ingezet. Volgens de VVD zou de bieb ook in het eigen pand aan de Drijverstraat in Den Burg blijven. Young 4 Ever zou meer naar de jongeren toe moeten gaan. "Een jongerenhonk is niet meer van deze tijd."

Remko van de Belt (PvdA) wilde de opties renovatie en nieuwbouw op de plek van de Thijsseschool verder uitgewerkt zien. Het college gaat op het moment uit van renovatie, omdat de afschrijving daarvan twintig jaar duurt. Nieuwbouw kent een afschrijvingstermijn van veertig jaar. Ben Zegeren (CDA) wilde daar ook meer over weten. Henk Jonker (Texel 2010) merkte op dat de locatie Thijsseschool prima geschikt is voor de realisatie van middeldure huurwoningen waaraan op Texel ook behoefte is. Artex zou volgens Texel 2010 muzieklessen kunnen geven in klaslokalen en daar zouden buiten schooltijd ook activiteiten van Young 4 Ever kunnen plaatsvinden. Jan Aris Eelman (Eiland Belang) vond het financieel een te groot risico. "Er kunnen ook huizen op die plek." Astrid van de Wetering (D66) en Jaap Vlaming (GroenLinks) zagen de ideeën wel zitten.

Andere vraag van de partijen was hoe de kostenplaatjes eruit zien. Het college heeft de raad het voorstel gedaan om structureel €154.000,- in de gemeentebegroting op te nemen voor het nieuwe cultuurcentrum. Volgens wethouder Eric Hercules zijn een hoop zaken echter nog niet in het financiële plaatje opgenomen. Dat is onder meer de mogelijke opbrengst van een eventuele verkoop van d'Ouwe Ulo en een mogelijke opbrengst van het pand van de bibliotheek.

Wethouder Hercules deed een dringend beroep op de partijen om tijdens de raadsvergadering van 21 februari opdracht te geven tot een vervolgonderzoek naar de herhuisvesting. Hij zei het tot drie keer toe "niet over zijn hart te kunnen verkrijgen" als het nu tot uitstel zou komen. De wethouder wees erop dat de drie organisaties samen hebben aangegeven dat ze naar de locatie Thijsseschool willen gaan. Ook de bibliotheek die eerder had aangegeven alleen voor een verhuizing te gaan als dat een verbetering oplevert. Op de locatie Thijsseschool zitten zij in de toekomst vlak bij de OSG en het toekomstige Onderwijscentrum met enkel de ijsbaan ertussen. De toezegging van een half miljoen van Harry Vlek aan het Texelfonds voor het beoogde cultuurcentrum op de locatie Thijsseschool kwam in de discussie verder niet aan de orde. Vlek gaf desgevraagd aan met zijn bijdrage te willen meewerken aan positieve activiteiten voor jongeren op het eiland.