Bierbrouwerij ligt raad zwaar op de maag

"Een heel moeilijk dossier, met veel tegenstrijdigheden. Ik voel me nu niet in staat hierover een afgewogen besluit te nemen."

Tegenstrijdige uitspraken in de raadscommissie over het aantal transporten, de hoogte, de impact, de oppervlakte, indeling en andere "feiten" over de nieuwe bierbrouwerij maakten dat Astrid van de Wetering (D66) dinsdagavond door de bomen het bos niet meer zag. Ook Veronne Koot (TB) was de wanhoop nabij: "Er komen steeds andere getallen naar voren. Hoe moeten wij met een afgewogen oordeel komen?"

Het dossier over de bierbrouwerij ligt de raad zwaar op de maag en de inbreng van zestien insprekers die er dinsdag hun zegje over deden, maakt het er niet makkelijker op. Tegenstanders leken elkaar te willen overtreffen in doemscenario's. Ze meldden zich zelfs uit Den Helder. "De verkeersoverlast zal verveelvoudigen", voorspelde Jan Spoelstra, bewoner van de Binnenhaven. "Een medeverantwoordelijkheid waar de gemeente Texel zich niet aan mag onttrekken." Jaap Vlaming (GL) relativeerde. "Op het geheel zijn deze transporten slechts een paar promille, maar de totale groei van het verkeer is wel zorgelijk", pleitte hij er vooral voor het knelpunt ter plekke op te lossen. Saskia van der Vis uit Den Helder: "Wij vangen de klappen op en kampen met steeds meer geluidsoverlast, drukte, fijnstof en verlies van woongenot. Kijk breder en zoek andere oplossingen, zoals vestiging op het bedrijventerrein in Den Helder." Een suggestie die ook werd gedaan door "10 voor Texel". "Als je naar de schaal van Oudeschild kijkt in de verhouding tot de omvang van het bedrijventerrein, dan is dat in zijn huidige vorm de maat van het dorp al ver overstegen. Een verdere uitbreiding met een bierbrouwerij met proeflokaal en terrassen en de daarbij behorende verkeers- en parkeerdruk kan het dorp ruimtelijk niet meer dragen." De suggestie om ook te kijken naar een andere locatie op Texel, was voor Dries Veltkamp (PvdA) reden er op te wijzen dat daarmee afbreuk wordt gedaan aan het concentratiebeleid. "Insel in de ausverkauf", schetste Marijke Eelman het beeld van toeristen die tussen ronkende vrachtauto's naar het eiland rijden. Haar advies om het besluit naar voren te schuiven en er een verkiezingsitem van te maken, vond geen gehoor. Annie Hin (Texel2010): "U woont toch op een bedrijventerrein, dan weet u toch dat er nieuwe bedrijven komen."

Bonne Klein Woolthuis repte over 'wanstaltige plannen" en voorspelde een langdurig juridisch proces, anderen repten over censuur, misleiding, verwarring en wat al niet meer.

Een ander geluid van Martin Rutgers van der Loeff van de Texelse Bierbrouwerij. "We willen geen megabrouwerij, maar eentje waarvan we hopen dat Texelaars er trots op zijn. We gaan van grove naar fijne plannen." Voor het ontwerp heeft hij architekt Ketelaars ingehuurd, die ook KaapSkil tekende. Hij beloofde een ontwerp dat beter past bij de Texelse schaal, met respect voor het landschap. Sleutelwoorden: diversiteit, eenvoud en kwaliteit. Meer op pagina 2.