Bod op Kompasschool afgewezen

De gemeente heeft het bod van de stichting Working Apart Together op de voormalige Kompasschool afgewezen. De stichting wil er twintig werkplekken voor ZZP'ers en kleine ondernemers in creëren. Het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Aanleiding voor het bod van de stichting is de zoektocht naar een alternatieve werkplek voor zeven ondernemers in de zakelijke dienstverlening die nu bij Dok7Even in een verzamelgebouw op het bedrijventerrein in Oudeschild werken. Dit gebruik blijkt strijdig met het bestemmingsplan, de gemeente heeft aan de betrokkenen inmiddels kenbaar gemaakt hier vroeg of laat tegen op te treden.

Karst Komdeur van de stichting Working Apart Together: "Wij hebben nu geen legaal, betaalbaar en professioneel alternatief voor onze werkplek. De Kompasschool is wél een ideale plek. Centraal, het gebouw is goed om te bouwen tot een geschikte werkplek. Voor een duurzame oplossing willen we het gebouw kopen en opknappen." De plekken zullen worden verhuurd volgens een coöperatief model, zonder winstoogmerk. "We denken dat zo'n centrumfunctie voor ondernemend Texel goed is voor het eiland."

Niet het hele gebouw overigens, 42 procent van pand en grond heeft de stichting op het oog voor het inrichten van twintig werkplekken. Het mes snijdt volgens Komdeur aan twee kanten. "Het lost ons probleem op en dat van het leegstaande gebouw." Ook het college is enthousiast. "We zien allemaal dat er plek nodig is voor klein ondernemerschap, centraal zodat die elkaar kunnen kruisbestuiven."

Waarom dan toch het bod van de stichting afgewezen? De raad heeft bij de vaststelling voor beleid voor vrijkomende gebouwen het college opgedragen minimaal tegen boekwaarde te verkopen. Probleem is dat de prijs waarvoor de school is getaxeerd onder de boekwaarde ligt. Dinsdagavond, toen Komdeur het probleem aankaartte bij de raadscommissie, werd gesproken over een gat van €75.000,- tussen bod en boekwaarde. Het betalen van de boekwaarde is volgens de stichting, die de werkplekken voor een realistische prijs wil verhuren aan ondernemers, een te hoog bedrag.

De gemeente heeft het bod vooralsnog afgewezen, maar de stichting mag hoop putten uit de opmerking van wethouder Hercules. "We zitten nog midden in overleg. We proberen binnen de opdracht van de raad te blijven, waar wel met het ondernemerscentrum als beoogd partner. We proberen de bedragen naar elkaar toe te krijgen. We gaan er niet creatief mee om, maar wel eerlijk om dit te faciliteren. Ik hoop dat we binnenkort met een positief bericht kunen komen."

Op welke termijn dat zal gebeuren, kon Hercules dinsdag nog niet zeggen.