De nieuwe wijk De Tuunen die oostelijk van Den Burg komt.
De nieuwe wijk De Tuunen die oostelijk van Den Burg komt.

Raad 2014-2018: ontwikkeling honderd extra woningen voor Texel

De Texelse Courant blikt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart terug op de raadsperiode 2014-2018. Aflevering 9: woningbouw.

Echt vlot wilde het de afgelopen jaren niet gaan met de bouw van nieuwe woningen, maar er zijn vanaf 2014 wel ontwikkelingen in gang gezet. Meest opvallend is de aanstaande bouw van honderd extra woningen aan de oostzijde van Den Burg. De raad dringt daar op 18 juni 2014 op aan bij het college, nadat het project Waaldereind in Den Burg is afgeschoten. Ongeveer een jaar later ligt er een plan van college en Woontij op tafel.

De honderd extra woningen worden opgenomen in de nieuwe lokale woonvisie voor Texel die de raad op 21 september 2016 vaststelt. Begin 2017 geven ook Den Helder, Hollands Kroon en Schagen hun instemming aan de honderd extra woningen. De buurgemeenten hebben daarover een stem in het kapitel, omdat ze samen optrekken bij de regionale woonvisie voor de Kop van Noord-Holland. De honderd extra woningen worden onderdeel van buurtskap De Tuunen dat in totaal uit 140 nieuwe woningen komt te bestaan. Vanuit de andere dorpen klinkt de kritiek dat er teveel nieuwbouw naar Den Burg gaat: zij willen ook graag meer mogelijkheden voor nieuwe huizen hebben. Tijdens het vaststellen van de lokale woonvisie in 2016 pleiten VVD en Texel 2010, mede op basis van de kritiek, voor onderzoek naar de behoefte aan middeldure huurwoningen op het eiland. Dat is op basis van signalen uit de samenleving. Op Texels Belang na stemmen alle partijen in met het onderzoek. Dat wijst in mei 2017 uit dat er inderdaad behoefte is aan middeldure huurwoningen. Het college gebruikt de uitkomsten als argument om binnen de regio voor meer nieuwe woningen te pleiten.

De PvdA doet in januari van zich spreken met de opmerking 'dat de honderd nieuwe woningen alleen voor Texelaars' zouden moeten zijn. Het levert schampere reacties op, maar de mogelijkheden zijn er wel degelijk. Volgens de nieuwe lokale woonvisie kan specifiek voor de honderd huizen een huisvestingsverordening worden vastgesteld om te bepalen wie er in mogen. Het is niet voor niets: in 2017 loopt het aantal geregistreerde woningzoekenden bij Woontij op naar 1389. Het aantal actief woningzoekende stijgt binnen dat geheel in 2017 van 246 naar 389 mensen.

Ander opvallend project dat wordt voorbereid is de bouw van 67 zorgwoningen in Den Burg. Dat is een project van Omring en Woontij, voorafgaand aan een herinrichting van De Gollards.