Dirk Sijtsma en Joke van der Sluis van Reuma Patiëntenvereniging Texel.
Dirk Sijtsma en Joke van der Sluis van Reuma Patiëntenvereniging Texel. Foto: Gerard Timmerman

1050 reumapatiënten

Van, door en voor reumapatiënten is het credo van Reumapatiënten Vereniging Texel. Al dertig jaar, zaterdag 10 februari vieren de leden het zesde lustrum met een feestelijke bijeenkomst in De Toegift@Klif12.

De vereniging is in 1988 opgericht op initiatief van Jan Pelgrim, wiens echtgenote reuma had. Om te kunnen bewegen was behoefte aan een zwembad met extra verwarmd water. Zo kwam het balletje aan het rollen, met Fer Boon en Marian van der Vis werd een voorlichtingsavond gehouden. Dirk Sijtsma, al een jaar of 35 reumapatiënt, was er van begin af aan bij. "Gezonde mensen snappen niet altijd wat reuma inhoudt. Je bent sneller vermoeid en kunt niet overal aan deelnemen. Dansen, voetballen en dat soort dingen, vergeet het maar. Er is altijd pijn, in meer of mindere mate. Maar ik ken weinig mensen met reuma die klagen."

In dertig jaar tijd is er het nodige veranderd. "Alleen al het verschil in medicatie. Wat ik vroeger kreeg was een paardenmiddel. De ontstekingsremmers van tegenwoordig werken veel beter. Belangrijke verbetering is ook de therapie. Meer beweging, zoals zwemmen, ondersteuning, etc. De kennis op dat gebied is veel groter geworden." Voorzitter Joke van der Sluis: "Als reumapatiënt ben je veel minder beperkt dan voorheen. Het is draaglijker en je kunt min of meer een normaal leven leiden. Reuma is nog niet te voorkomen of genezen, maar wel te vertragen."

Reuma kent zo'n 135 verschillende vormen en is een aandoening die veel voorkomt. "Artrose (waarbij het gewrichtskraakbeen minder wordt) wordt er bijvoorbeeld ook onder geschaard." Van der Sluis: "Statistisch gezien zouden 1050 Texelaars reuma moeten hebben." Het komt voor bij mensen van jong tot oud, ongeacht de leefstijl. Want of je nu gezond eet of niet, reuma kun je evengoed krijgen. Negen van de tien keer is het een kwestie van genetische aanleg."

De rol en betekenis van Reumapatiëntenvereniging is in de loop der jaren wel wat veranderd, zoals bij het delen van kennis. "Op internet is tegenwoordig zóveel informatie te vinden." Maar het credo 'van, voor en door' de leden staat nog fier overeind. Van der Sluis: "Het onderlinge contact is heel belangrijk en wordt altijd erg gewaardeerd. Ondanks de reuma, zijn mensen positief ingesteld. Als we bij elkaar zijn, dan hebben we het echt niet altijd over reuma. We zijn een gezellige club, met een grote verscheidenheid. Maar we delen wel zaken met elkaar. Over hoe je met bepaalde beperkingen omgaat. Als wij een etentje hebben, kijkt niemand vreemd op als iemand anders het vlees snijdt. En als er vragen zijn, dan stellen we die gewoon." Sijtsma: "We delen een bepaald optimisme. Uitgaan van je eigen kunnen. Als je die doelstelling haalt, dan mag je toch trots op jezelf zijn."

De vereniging organiseert regelmatig bijeenkomsten, zoals 20 april als een orthopeed en een fysiotherapeut een lezing geven. En in oktober komt een reumatoloog aan het woord.

De feestelijke dag in De Toegift@Klif 12 zaterdag, met onder meer een voorstelling van Berry Lussenburg en enkele toespraken, begint om 15:00 uur en duurt tot circa 20:30 uur.